Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mi megtaláltuk Toldit!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Karácsonyi János Iskola • HÍREK • 2014. február 28. 13:00
Mi megtaláltuk Toldit!
A gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola tanulói nyerték a Találd meg Toldit! kalandjáték döntőjét
Fotó: Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Január 23-án izgalmas és várakozással teli napra ébredt a gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola négy 6. osztályos diákja: Fülöp Fanni, Gajda Viktória, Katona Liza és Fülöp Bence, akik bejutottak két másik csapattal a Találd meg Toldit! – egész napos kalandjáték döntőjébe. A három csapat ötven kilométeren és egy országhatáron keresztül nyomozta Toldi Miklós emlékét. Toldi Miklósra Nagyszalontán, a Toldi-vár maradványaként értelmezhető középkori Csonka toronyban leltek rá a nap végén.

A Jókai Színház által szervezett egész napos vetélkedő – mely Arany János Toldijának mély ismeretére épült – mindenkinek komoly kihívást jelentett. Elsősorban természetesen a diákoknak és kísérőtanáraiknak, hiszen reggel nyolctól este hatig megállás nélkül kapták a változatos feladatokat, melyek egyenlő arányban követeltek kreativitást, észt, gyorsaságot, ügyességet, testi erőt és lexikális tudást. A Toldi előadás kellékeivel való barátkozás után tartották a petrencés rudat a Jókai Színház színpadán, terveztek csapatcímert, Gyulán megszerezték a vár kulcsát, szóra bírták az elnémított zenészt, püfföltek faasztalt a vár lovagtermében, írtak hősi éneket, fejtettek szórejtvényeket jelszavakért buszon és útfélen, kergettek „farkast” Szalonta belvárosában térkép segítségével, próbára tehették költői vénájukat és színészi képességeiket a Zilahy Lajos Művelődési Központban, vívtak színpadon életre-halálra, sőt legvégül a Csonka tornyot is szintről szintre hódították meg. Mókás, rögtönzött interjúk tarkították a feladatok hosszú sorát.

Tege Antal, a Toldi című előadás rendezője azzal a gondolattal zárta a versenyt, hogy a „Találd meg Toldit!” cím igazán megtelt tartalommal. A versenyzők önmagukban fedezhették fel saját benső Toldi Miklósukat, ami a legtöbb, amit a színház nyújtani képes ifjú nézőinek.
     

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)