Édeskömény vagy ánizskapor nevét az ánizsmaghoz hasonló, erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Tápértéke nem nagy, de vas-, magnézium-, C-, B-vitamin, valamint karotin- és antioxidánstartalma miatt mégis értékes, és színesebbé teszi étrendünket.
Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes, erjedést és puffadást gátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását. Nőknél alkalmazzák menstruációs tünetek enyhítésére és kezelésére is, de aktiválja a női hormonokat és enyhíti a klimax tüneteit is. A gyermekgyógyászatban görcsoldóteaként ismeretes.
Gumójából előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető. A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak.
Csirkecomb édesköménnyel és zöldségekkel
4 db csirke felsőcomb
1 evőkanál olaj
1 közepes sárgarépa
5 dkg zeller
1/2 közepes db póréhagyma
1 nagy db édeskömény
1 teáskanál kakukkfű
50 ml zöldség alaplé
só
bors
A combokat megmossuk, papírtörlővel szárazra itatjuk, majd a forró olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a combokat áttesszük egy tűzálló edénybe és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és zellert apró kockákra, a pórét vékony gyűrűkre, az édesköményt vékony szeletekre vágjuk. Az előkészített zöldségeket a combok köré szórjuk, megszórjuk a kakukkfűvel, meglocsoljuk a levessel, és további 30 percig sütjük.
Energia: 1493 kcal
Fehérje: 194,5 g
Zsír: 44 g
Szénhidrát: 58,5 g
Burgonyás édeskömény
75 dkg burgonya
2-3 édeskömény
fokhagyma
15 dkg sajt
1,5 dl tej
vaj
kakukkfű
szerecsendió
só
frissen őrölt bors
A burgonyát és az édesköményt hámozás után vékony szeletekre vágjuk. A jénait a vajjal kikenjük, a fokhagymát apróra vágva (vagy reszelve) egyenletesen elosztjuk rajta. Először egy sor burgonya, majd a reszelt sajt, végül az édesköményt rétegezzük le, addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. A tejben feloldjuk a fűszereket és ráöntjük, szorosan fóliával lefedjük, és az előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 35 percre.
Energia: 1660 kcal
Fehérje: 63,7 g
Zsír: 55 g
Szénhidrát: 219 g
Jó étvágyat!