Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az édeskömény

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. január 26. 07:00
Az édeskömény
Az egyik legjobb természetes erjedést és puffadást gátló, emésztést segítő szer
Képünk illusztráció. Forrás: herbalextractsplus.com

Édeskömény vagy ánizskapor nevét az ánizsmaghoz hasonló, erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Tápértéke nem nagy, de vas-, magnézium-, C-, B-vitamin, valamint karotin- és antioxidánstartalma miatt mégis értékes, és színesebbé teszi étrendünket.

Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes, erjedést és puffadást gátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását. Nőknél alkalmazzák menstruációs tünetek enyhítésére és kezelésére is, de aktiválja a női hormonokat és enyhíti a klimax tüneteit is. A gyermekgyógyászatban görcsoldóteaként ismeretes.

Gumójából előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető. A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak.

 

Csirkecomb édesköménnyel és zöldségekkel

4 db csirke felsőcomb
1 evőkanál olaj
1 közepes sárgarépa
5 dkg zeller
1/2 közepes db póréhagyma
1 nagy db édeskömény
1 teáskanál kakukkfű
50 ml zöldség alaplé

bors

A combokat megmossuk, papírtörlővel szárazra itatjuk, majd a forró olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a combokat áttesszük egy tűzálló edénybe és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és zellert apró kockákra, a pórét vékony gyűrűkre, az édesköményt vékony szeletekre vágjuk. Az előkészített zöldségeket a combok köré szórjuk, megszórjuk a kakukkfűvel, meglocsoljuk a levessel, és további 30 percig sütjük.

Energia:          1493 kcal
Fehérje:         194,5 g
Zsír:               44 g
Szénhidrát:       58,5 g

 

Burgonyás édeskömény

75 dkg burgonya
2-3 édeskömény
fokhagyma
15 dkg sajt
1,5 dl tej
vaj
kakukkfű
szerecsendió

frissen őrölt bors

A burgonyát és az édesköményt hámozás után vékony szeletekre vágjuk. A jénait a vajjal kikenjük, a fokhagymát apróra vágva (vagy reszelve) egyenletesen elosztjuk rajta. Először egy sor burgonya, majd a reszelt sajt, végül az édesköményt rétegezzük le, addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. A tejben feloldjuk a fűszereket és ráöntjük, szorosan fóliával lefedjük, és az előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 35 percre.

Energia:          1660 kcal
Fehérje:          63,7 g
Zsír:               55 g
Szénhidrát:        219 g

Jó étvágyat!

  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)