Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A piacra kiemelt fontosságú fejlesztési területként tekint a gyulai önkormányzat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. december 10. 16:01
A piacra kiemelt fontosságú fejlesztési területként tekint a gyulai önkormányzat
A Vidékfejlesztési Minisztérium célja az, hogy 2020-ra valamennyi tanyán legyen áram és jó állapotú külterületi utak vezessenek az ingatlanokhoz
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Gyulára ért a Vidékfejlesztési Minisztérium roadshowja, melyen a három éves múltra visszatekintő Tanyafejlesztési Program eredményeit és jövőjét ismerhették meg az érdeklődők. Budai Gyula államtitkár parlamenti elfoglaltsága miatt városunkban dr. Viski József, a minisztérium főosztályvezetője számolt be az eredményekről és a fejlesztési elképzelésekről.

Dr. Görgényi Ernő polgármester Gyula Város Önkormányzata nevében köszöntötte a hallgatóságot a rendezvénysorozat gyulai állomásán.

- Térségünk mezőgazdaság súlyát jól mutatja, hogy Magyarország 15 legnagyobb közigazgatási területű települése közül három is Békés megyében található. Ezek Gyomaendrőd, Mezőtúr és Gyula. Gyulán 1920-ban 6000 fő élt tanyán, a város akkori lakosságának több mint 24%-a. Mára a meglévő, mintegy 670 gyulához tartozó tanyán a város lakosságának mindössze 6,3%-a, összesen 1988 fő lakik. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a tanyákon élők életkörülményeinek javítására. Folyamatosan fejlesztjük a külterületi közvilágítást. A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás idén sikerrel pályázott a Vidékfejlesztési Minisztérium, az alföldi tanyák, valamint tanyás térségek fejlesztése és megőrzése érdekében indított kiírásán. A támogatás lehetőséget adott a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére, s ennek keretében elkészült egy, a térség tanyáit tartalmazó digitális térkép, mely jelentős segítséget nyújthat olyan krízishelyzetek esetén, melyek a tanyavilágot érintik. Emellett éves szintén milliókat fordítunk iskola- és óvodabuszt biztosítására. Első lépcsőfokként ingyenessé tettük a piac környékén a parkolást, majd saját erőből kezdtünk neki a meglehetősen leromlott állagú piac felújításához. A munkák a Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően az idei évben tovább folytatódhattak. Tavasszal elkészült a piactér új burkolata, helyükre kerültek az új elárusító asztalok, jövő év első felében pedig felépülhet a fedett vásárcsarnok, melynek köszönhetően a téli időszakban is megfelelő körülményeket tudunk majd biztosítani az árusoknak és a vásárlóknak egyaránt – hangzott el a polgármester köszöntőjében.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy a piacra kiemelt fontosságú fejlesztési területként tekint a gyulai önkormányzat, hiszen közösségi szerepe mellett ideális helyszínül szolgál a helyi termények, termékek értékesítéséhez.

- Úgy gondolom, egy kezdeményezés csak akkor lehet igazán sikeres, ha a lehetőségekről és az elért eredményekről a lehető legtöbb és legpontosabb információ jut el az érintettekhez. A mai roadshow kitűnő alkalmat ad arra, hogy áttekintsük mi is történt az utóbbi időszakban ezen a területen – zárta előadását a városvezető.

Dr. Viski József tájékoztatójából kiderült, hogy a 2011-ben meghirdetett program célkitűzése a tanyagazdálkodás sajátos értékeinek a megmentése mentén a tanyán élők életszínvonalának és gazdasági feltételeinek a javítása. Mindez két célterület keretében valósul meg. A minisztérium egyrészt önkormányzati típusú, helyi közösségek számára ír ki pályázatokat, melynek keretösszege 2 milliárd 270 millió forint. Az egyéni típusú gazdaságok 770 millió forinton osztozhatnak. 2013-ban már az Alföld valamennyi, 724 települése pályázati lehetőséget kapott. A program többek között a tanyasi termékek piacra jutását hivatott elősegíteni. Cél továbbá a külterületi utak karbantartásához szükséges eszközök biztosítása, az energiaellátáshoz és az egészséges ivóvízhez való hozzásegítés, valamint a tanyagondnoki szolgálat fejlesztése.

A Vidékfejlesztési Minisztérium célja az, hogy 2020-ra valamennyi tanyán legyen áram és jó állapotú külterületi utak vezessenek az ingatlanokhoz.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)