Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szeder

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. augusztus 03. 13:00
A szeder
Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású
Képünk illusztráció

A szedret az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja. Hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be. Nemcsak gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt. Az amerikai növénynemesítők munkáját dicséri a tüskétlen szedrek megjelenése, ami nagyon fellendítette termesztését. Magyarországon Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.

A szeder gazdag vitaminokban (A-, B1-, B6- illetve C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású.

A szedernek nemcsak a gyümölcse, de a levele is gyógyhatású. A levelében lévő tanninoknak (csersavak) összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. A levélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak is használják. Jó gyulladásgátló, öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

A szedret fogyaszthatjuk nyersen, tehetjük süteményekbe, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt is.
Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.

 

Szedres tejföltorta

20-30dkg szeder
5 dl tejszín
2 nagy doboz tejföl
2-3 evőkanál cukor
1 csomag zselatin
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag gyümölcskocsonya

A zselatinport elkeverjük 2 dl hideg vízben, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kevergetve egy percig főzzük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük. A tejfölt habverővel összekeverjük a cukorral és a vaníliával, majd beleforgatjuk a langyos zselatint. A tejszínből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a tejfölös krémbe. Egy 30 cm átmérőjű, csatos tortaformába simítjuk, majd a hűtőszekrénybe tesszük, amíg meg nem szilárdul. A megszilárdult "torta" tetejét kirakjuk szederrel. Elkészítjük a gyümölcskocsonyát, majd ha langyosra hűlt, ráöntjük a gyümölcsökre. Visszatesszük a hűtőszekrénybe, és kb. fél óra alatt hagyjuk megszilárdulni.

Energia:           4975 kcal
Fehérje:            311 g
Zsír:               340 g
Szénhidrát:         133 g

 

Mascarponés szederlepény

60 dkg szeder
25 dkg mascarpone
4 egész tojás
15 dkg + 3 evőkanál cukor
30 dkg liszt
1 dlolívaolaj
1/2 citrom leve és héja
1/2 csomag sütőpor

A szeder és a 3 evőkanálnyi cukor kivételével az összes hozzávalót összedolgozzuk. A szeder harmadát óvatosan beleforgatjuk a tésztába, és kivajazott-lisztezett tepsibe vagy piteformába simítjuk a gyümölcsös masszát. A tetejére szórjuk a maradék szedret, meghintjük cukorral. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Energia:           2850 kcal
Fehérje:             46 g
Zsír:               197 g
Szénhidrát:         143 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)