A szedret az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja. Hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be. Nemcsak gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt. Az amerikai növénynemesítők munkáját dicséri a tüskétlen szedrek megjelenése, ami nagyon fellendítette termesztését. Magyarországon Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
A szeder gazdag vitaminokban (A-, B1-, B6- illetve C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású.
A szedernek nemcsak a gyümölcse, de a levele is gyógyhatású. A levelében lévő tanninoknak (csersavak) összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. A levélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak is használják. Jó gyulladásgátló, öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
A szedret fogyaszthatjuk nyersen, tehetjük süteményekbe, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt is.
Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.
Szedres tejföltorta
20-30dkg szeder
5 dl tejszín
2 nagy doboz tejföl
2-3 evőkanál cukor
1 csomag zselatin
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag gyümölcskocsonya
A zselatinport elkeverjük 2 dl hideg vízben, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kevergetve egy percig főzzük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük. A tejfölt habverővel összekeverjük a cukorral és a vaníliával, majd beleforgatjuk a langyos zselatint. A tejszínből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a tejfölös krémbe. Egy 30 cm átmérőjű, csatos tortaformába simítjuk, majd a hűtőszekrénybe tesszük, amíg meg nem szilárdul. A megszilárdult "torta" tetejét kirakjuk szederrel. Elkészítjük a gyümölcskocsonyát, majd ha langyosra hűlt, ráöntjük a gyümölcsökre. Visszatesszük a hűtőszekrénybe, és kb. fél óra alatt hagyjuk megszilárdulni.
Energia: 4975 kcal
Fehérje: 311 g
Zsír: 340 g
Szénhidrát: 133 g
Mascarponés szederlepény
60 dkg szeder
25 dkg mascarpone
4 egész tojás
15 dkg + 3 evőkanál cukor
30 dkg liszt
1 dlolívaolaj
1/2 citrom leve és héja
1/2 csomag sütőpor
A szeder és a 3 evőkanálnyi cukor kivételével az összes hozzávalót összedolgozzuk. A szeder harmadát óvatosan beleforgatjuk a tésztába, és kivajazott-lisztezett tepsibe vagy piteformába simítjuk a gyümölcsös masszát. A tetejére szórjuk a maradék szedret, meghintjük cukorral. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Energia: 2850 kcal
Fehérje: 46 g
Zsír: 197 g
Szénhidrát: 143 g
Jó étvágyat!