Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lakosonként ötven forinttal segíti Gyula városa a dunai árvizi védekezési munkálatokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. június 10. 16:02
Lakosonként ötven forinttal segíti Gyula városa a dunai árvizi védekezési munkálatokat
A Gyula Város Képviselő-testülete rendkívüli ülésén egyhangúlag fogadta el a napirendi pontokat
Gyula Város Képviselő-testülete rendkívüli ülésén. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A tizennégyből nyolc megjelent önkormányzati képviselő egyhangúlag szavazta meg a három eleve ismert és a két új napirendi pontot a ma délutáni rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kezdeményezésére az országos önkormányzati szövetségek tagjai lakosonként 50-100 forint pénzbeli támogatást nyújthatnak az árvízvédelmi munkálatokra és a keletkezett károk helyreállítására. A gyulai városvezetők megszavazták, hogy Gyulán lakosonként 50 forinttal, azaz 1 millió 600 ezer forinttal járulnak hozzá az árvízi védekezés segítéséhez.

Az Országgyűlés által elfogadott Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvény rendelkezik az 5000 fő feletti önkormányzatok adósságának részleges átvállalásáról. A költségvetési törvény értelmében az önkormányzat és a pénzintézet az átvállalással érintett folyószámlahitelét, a tartozásátvállalás napja előtt legalább 15 nappal, működési vagy fejlesztési hitellé köteles átalakítani. Az átalakítást követően az újonnan létrejött hitelszerződést és annak dokumentációját legkésőbb június 13-ig az Államadósság Kezelő Központ rendelkezésére kell bocsátani. Abban az esetben, ha a folyószámlahitel esetében csak részleges átvállalás történik, akkor nem szükséges a teljes folyószámlahitel-keret működési vagy fejlesztési hitellé alakítani, de legalább az átvállalásra kerülő tőkerészt át kell alakítani.

Önkormányzatunk esetében a folyószámlahitelt részlegesen, 70 %-os tőkerész arányban, összesen 349 millió 889 ezer 854 forint értékben konszolidálják. Ezt az összeget szükséges működési hitellé átalakítanunk. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy kezdeményezze OTP Bank Nyrt.-nél az adósságrendezési eljárás keretében meghatározott folyószámlahitel tőkerészének 70%-ra vonatkozó szerződés aláírására.

Második napirendi pontban a képviselő-testület a működési gondok kiküszöbölésére engedélyezte egy mintegy 150 millió forintos folyószámla hitelkeret igénylését 2013. június 28-tól 2013. szeptember 20-ig, és felhatalmazta a polgármestert a szerződés megkötésére a számlavezető OTP Bank Nyrt.-vel. A képviselők egyhangúlag szavazták meg, hogy a költségvetési törvényben írt feltételekkel az adósságállománya Magyar Állam által történő átvállalást igénybe kívánja venni. Gyula Város Képviselő-testülete kijelentette, hogy az önkormányzat nem rendelkezik olyan betéttel vagy egyéb számlaköveteléssel, ami kifejezetten egy adott adósságelemhez kapcsolódik, vagy annak fedezetére, teljesítésének biztosításául szolgál.

 

Dr. Görgényi Ernő és Alt Norbert. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)