Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jól gazdálkodott az elmúlt évben Gyula Város Önkormányzata, tartható lesz-e a nullszaldós büdzsé?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2013. május 06. 09:00
Jól gazdálkodott az elmúlt évben Gyula Város Önkormányzata, tartható lesz-e a nullszaldós büdzsé?
Dr. Görgényi Ernő szerint a gyulai gazdaság nem független Magyarország gazdasági teljesítményétől, Szalai György szerint hangsúlyosabban kellene befogadni a gyulai vállalkozókat a helyi beruházásokhoz
Jól gazdálkodott az elmúlt évben Gyula Város Önkormányzata, csökkenteni tudta pénzügyi hiányát. A képviselő-testület április 25-én fogadta el az önkormányzat 2012. évi pénzügyi beszámolóját. A számok kedvezőek, de vajon tartható lesz-e az önkormányzatoktól elvárt nullszaldós gazdálkodás?
Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, illetve Szalai György önkormányzati képviselő

Példás gazdasági évet zárt a város, de milyen ára volt mindennek? – kérdeztük dr. Görgényi Ernő polgármestert.

– A 2012. évi költségvetés elfogadásakor elhangzott olyan ellenzéki kritika, mely szerint a költségvetés tarthatatlan. Ma már a tények fehéren-feketén bizonyítják, hogy a tavalyi költségvetés a terveknek megfelelően alakult. 2010 óta 250 millió forinttal csökkentettük a hiányt úgy, hogy nem kellett intézményeket bezárni, nem voltak felháborodást kiváltó megszorítások. Ésszerű átszervezésekkel és takarékossággal értük el mindezt.

A kormány által elvárt nullszaldós „teljesítés” nem sérti az önkormányzat gazdálkodási függetlenségét?

– Amikor 2010-ben megválasztottak polgármesternek, a működési célú bevételeknél 580 millió forinttal több működési kiadás volt betervezve a költségvetésbe. A működési hiányt csak hitelből lehet finanszírozni, újratermeli önmagát, ezért ez a jövő felélésének útja. Nekünk ezzel szakítanunk kellett, ennek megfelelően egyik legfőbb politikai célunk a működési hiány jelentős csökkentése, majd megszüntetése lett. A zárszámadási rendelet minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy 2012 végére a működési hiányt 329 millió forintra csökkentettük, az idén pedig nem lehet működési hiányunk. Ez egybeesik Gyula város alapvető érdekével. A függetlenségünket a bankoknak való kiszolgáltatottság veszélyeztetné.

Gyulán mikor várható gazdasági növekedés?

– A gyulai gazdaság nem független Magyarország gazdasági teljesítményétől, az itteni vállalkozások helyzetét pedig a magyar átlaghoz képest is számos tényező nehezíti. Ennek ellenére vannak biztató jelek, több gyulai vállalkozás komoly munkahelyteremtő beruházásokat folytat, mint a Food Analytica Kft., a Komló Szálloda, a Corvin Hotel, a Park Hotel vagy a Lovász Forgácsoló Kft., hogy csak a legismertebbeket említsem. Ezek mellett az önkormányzati nagyberuházások is növelik a gyulai gazdaság teljesítményét. Ezek pozitív hatása a következő években érződni fog.

* * *

Az ellenzék szerint is példásan gazdálkodik a városvezetés? – kérdeztük Szalai György önkormányzati képviselőt, a Gyulai Városbarátok Körének tagját.

– A hiteltörlesztés 2012. évben 720 millió forint, 2011. évben 219 millió forint. Előző. 2011 évhez képest a bevétel és a kiadás is növekedett. Az intézményi összevonásból, átszervezésből történő megtakarítás ellenére is sajnos megmaradt közel 500 millió forint összegű hitel, ami jelenleg működési hitelként jelenik meg a 2012. évzáró költségvetésben. 2011. évben 476 millió forint volt a hitel. Hitelmentes költségvetés-készítéshez több és mélyebb információ szükséges. Civil szervezet képviseletében veszek rész a testület munkájában a város, a lakosság érdekeit képviselem.

Hogyan élénkítené Gyula város gazdaságát?

– Hangsúlyosabban kellene befogadni a gyulai vállalkozókat a helyi beruházásokhoz. Segíteni kell a meglévő bürokratikus szabályok gyors és hatékony megváltoztatását.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)