Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zsálya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. május 05. 14:00
A zsálya
A levelek forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladást gátló hatásúak
Képünk illusztráció. Forrás: toddsbbi.com

Kerti zsálya, orvosi zsálya, Szent János füve. Az ókorban a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a Földközi-tenger térségéből származó növényt. A zsálya jelképezte a hosszú életet is. A rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer. Az ókorban tartósításra és gyógyításra használták. Franciaországban Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertben zsályát is termesszenek.

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladást gátló hatásúak. Torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre nagyon jó hatású. A zsálya levele serkenti az emésztést, de képes csökkenteni a hasmenés kellemetlen tüneteit is.

Nagyon finom, karakteres fűszer. Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas. Olaszos ételeket, paradicsomos ragukat is megbolondíthatunk zsályával.

A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzunk azzal, hogy mennyi fűszert teszünk az ételbe.

 

Zöldfűszeres túrósfonat

20 dkg liszt
15 dkg lágy vaj
5 dkg túró
1/2 csomag sütőpor
1 csapott teáskanál só
2-3 evőkanál finomra vágott zöldfűszer (zsálya, oregánó, kakukkfű)
1 tojás sárgája

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a villával áttört túrót és a zöldfűszereket. Addig gyúrjuk, míg összeáll a tészta. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kisujj vastagságúra sodorjuk. A tésztahengereket 6 egyenlő részre vágjuk, és hármat-hármat lazán összefonunk. A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Tetejüket tojás sárgával kenjük és forró sütőben aranyszínűre sütjük.

Energia:          2057 kcal
Fehérje:            50 g
Zsír:              137 g
Szénhidrát:        158 g

 

Tejben főtt csirke zsályával

(Jamie Oliver receptje)

1 egész csirke
olívaolaj
egy csokor zsálya
6 gerezd fokhagyma
2 db citrom
10 dkg vaj
½  liter tej
½ fahéj rúd

bors

A zsályaleveleket letépjük a szárról, de megtartjuk a szárat is. A citrom héját zöldséghámozóval lehámozzuk, vigyázva, hogy a fehér része ne kerüljön bele, majd a citromokat felszeleteljük. A citromot beletesszük a csirke hasüregébe, a zsálya csupasz szárával együtt. Ezek belülről ízesítik a húst.  A csirkét alaposan befűszerezzük. Olívaolajat, sót, borsot dörzsölünk bele. Egy tűzálló tálban (az egész csirke beleférjen) olívaolajat és fél csomag vajat hevítünk. Beletesszük a csirkét és elősütjük, hogy szép színt kapjon. Ezután a megbarnult vajat leöntjük alóla, az edényt visszatesszük a tűzre, és hozzáteszünk még egy kis vajat. Majd a 6 gerezd egész fokhagymát, a citromhéjakat elosztjuk a csirke körül, és beletesszük a nagy csokor zsályalevelet is. Aláöntünk bő fél liter tejet. Amikor a tej felforr, még teszünk bele egy fél rúd fahéjat. A tűzálló tál tetejét rátesszük (vagy egy zsírpapírt bevizezünk, hogy megpuhuljon, ráterítjük az edényre, és a széleit körben benyomkodjuk). Ettől a csirke egyszerre sül és párolódik. Előmelegített sütőben 190 fokon másfél óráig sütjük.

Energia:          3040 kcal
Fehérje:           362 g
Zsír:              163 g
Szénhidrát:         37 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)