Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az országban egyedülálló sertésstratégia készül Békés megyében a sertésállomány növeléséért

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. április 24. 09:00
Az országban egyedülálló sertésstratégia készül Békés megyében a sertésállomány növeléséért
Horváth István miniszteri biztos példaértékűnek nevezte a megyei önkormányzat kezdeményezését
Fotó: Békés Megyei Önkormányzat

Mintegy tizenöt taggal alakult meg a napokban a Békés Megyei Sertésstratégia Munkacsoport, melynek hivatalos, április 17-ei megalakulásakor Horváth István, a sertésprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke „bábáskodott”. A munkacsoport feladata megteremteni a lehetőségét annak, hogy Békés megyei sertés legyen a gyulai és a csabai kolbász alapanyaga.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, az alakuló ülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár minden helyi szintű kezdeményezés üdvözlendő, de nem lehet hatással a megye két jelentős húsüzemére. Ahhoz egységes génállományra van szükség, valamint a takarmányozást, a szállítást, a leadást, a vágást és az értékesítést is meg kell oldani. Az ágazat mélyrepülését csak átfogóbb, megyei, illetve országos szinten lehet megállítani. Erre vállalkozott a Békés Megyei Önkormányzat.

Horváth István példaértékűnek nevezte a megyei önkormányzat kezdeményezését és örömmel üdvözölte a munkacsoportban a szakma elismert képviselőit. Mint elmondta, Békés megye a sertés hazája, így élharcosnak kell lennie a sertéslétszám növelésében.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az országos sertésprogram célja 2017. decemberig 5-6 millióra növelni Magyarországon az állatok számát, de nem egyfajta szociális programként, hanem a piaci feltételek mentén, visszaszoktatva a hazai fogyasztókat is a sertéshús fogyasztására. Elmondása szerint korábban olyan betegségek kiváltó okának tartották a sertéshús fogyasztását, mint a magas koleszterin vagy a vastagbélrák. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy míg az elmúlt 20 évben a sertésszám egyharmadára esett vissza, a megbetegedések száma enyhe mértékben nőtt. Kifejtette, hogy a marketingkampány mellett az országos sertésprogram része a takarmányozás és a fehérjepótlás újragondolása és bevezetik a Magyar Sertésvédjegyet. A háztáji gazdaságok erősítése érdekében pedig átgondolják a háztáji agronómus bevezetését.

Hanó Miklós Békéscsaba alpolgármestere, országgyűlési képviselő egyetértve Horváth István szavaival hozzátette, hogy 2,5 éve hangsúlyozza a sertéságazat stratégiai jelentőségét. Békéscsabán és Gyulán egyaránt világhírű és prémium minőségű a kolbászkészítés, véleménye szerint a garantált ár bevezetésével, a támogatások növelésével védhető lenne az ágazat mélyrepülése.

A sajtótájékoztatón felszólalt Zsótér László, az Országos Sertéstermelők Választmányának Békés megyei elnöke és Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója is. Előbbi a fordított ÁFA bevezetésének fontosságát hangsúlyozta, utóbbi pedig a versenyképes, minőségi hazai alapanyag biztosításának szükségességéről szólt.

A sajtótájékoztatón részt vett Kónya István, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki az operatív munkát viszi a munkacsoporton belül.

– A megyei önkormányzat feladata a három almunkacsoport koordinációja, konzultációk lefolytatása és a csoportok munkájának figyelemmel kísérése.

A Békés Megyei Sertésstratégia három munkacsoportot foglal magában. Az első a fejlesztési irányokat határozza meg, a lehetőségeket mutatja be, de kitér a környezetvédelemre is. A második csoport piaci elemzéseket és élelmiszeripari kapacitás felmérést végez, a harmadik tevékenységébe a munkaerő-foglalkoztatás tartozik. Munkacsoporton kívüli feladat az előző időszak termelési adatainak elemzése és a jelenlegi termelési potenciál megállapítása – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Kónya István.

Fotó: Békés Megyei Önkormányzat
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)