Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Művésztelep alkotóinak nyílt tárlata Hódmezővásárhelyen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2013. április 19. 14:00
A Gyulai Művésztelep alkotóinak nyílt tárlata Hódmezővásárhelyen
A mintegy 200 műtárgyat bemutató tárlat megtekinthető június 2-ig
A Gyulai Művésztelep hódmezővásárhelyi tárlatán dr. Görgényi Ernő. Fotó: Gyulai Hírlap

A Gyulai Művésztelep alkotóinak nyílt tárlata vasárnap Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában (Kossuth tér 8.). Az ünnepélyes megnyitón Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere mondott köszöntőt.

- Szeretnék hinni abban, hogy a tavalyi év új kezdetet jelentett a Gyulai Művésztelep életében! Furcsa, sőt megdöbbentő a tény, de 2009-­ig a magyar szaksajtó, sőt, némileg tágabban, a kulturális sajtó sem szentelt önálló írást a csoport tevékenységének, mely a legrégebbi magyarországi kortárs alkotóhely. 2012-ben viszont – hála a sikeres pesterzsébeti kiállításnak – talán megtört a jég, és remélem, hogy Önöknek és e nagyszabású tárlatnak is köszönhetően – mely információim szerint a Gyulai Művésztelep eddigi egyik legnagyobb kiállítása –, végre a magyar művészettörténetben az őt megillető helyre kerülhet ez az alkotócsoport. Hiszen értékeik elvitathatatlanok - hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő.

- Ha vendég érkezik hozzám, a gyulai polgármesteri titkárságra belépve Balogh Gyula, az egykori Reinhardt (ma Százéves) Cukrászdáról készült képe fogadja, melyről a tulajdonos, Osi bácsi mosolyog a szemlélőre. Gondolhatják, sokan megfordulnak nálunk, és meglepően sokan jegyzik meg közülük, legyenek akár gyulaiak, akár más településről érkezők, mekkora élményt nyújt számukra e kép, a belőle áradó hangulat és a legapróbb részletekig valósághű ábrázolás. Sokan teszik szóvá, hogy szinte azonnal magukénak érezik, sőt kicsit magukra is ismernek az alkotást szemlélve. Úgy gondolom a kép ereje – hasonlóan a Művésztelep alkotóinak más munkáihoz – választott tárgyában és közvetlenségében rejlik. Ezek a művészek olyan, nagyon is emberközeli látásmóddal közelítik meg témájukat, ami számomra különösen sokat jelent, hiszen valahol hasonló ahhoz, amit az élet egy városvezetőtől is megkövetel – a munka középpontjában a valóság és a hétköznapi emberek állnak. És szerintem ez a legnemesebb tárgy, ami választható. Nem vagyok műértő, de úgy gondolom, ilyen műalkotásokat csak azok tudnak létrehozni, akik nagyon szeretik az életet, minden apró részletével együtt - mondta a megnyitón a városvezető.

A tárlatot Tóth Csaba festőművész nyitotta meg, közreműködött Hanyeczné Puskás Barbara csellóművész, verset mondott Lakatos József Péter. A műveket összeválogatta és a kiállítást rendezte Pogány Gábor művészettörténész.

A mintegy 200 műtárgyat bemutató tárlat megtekinthető június 2-ig, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)