Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Cseh István gitárosnak nem szabhatnak korlátokat a műfajok határai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2013. március 21. 17:08
Cseh István gitárosnak nem szabhatnak korlátokat a műfajok határai
A Príma-díjas zenész hangversenye klasszikus és elektromos gitáron a Gyulavári Kastélyban
Cseh István. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Az Egészségbulik a Gyulavári Kastélyban című programsorozat legutóbbi előadásán Cseh István gitárművész szórakoztatta a múzeummá avanzsálódott kúria kis híján telt házas közönségét. A Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott koncert előtt a Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány egészségügyi szűréseket, vérnyomás- és cukormérést, fogászati tanácsadást tartott a betérőknek. A Boróka Egyesület, valamint Volent Katalin és Felföldi Sándor jóvoltából pedig borok és sütemények kóstolgatására invitálta Gyulavári György kastélyigazgató a hallgatóságot.

Cseh István egy ifjú gitáros tehetség, akinek nem szabhatnak korlátokat a műfajok határai. Az instrumentum és a zene iránt érzett tisztelete már az első percben szembetűnik, akár egy elegáns klasszikus gitáron, akár egy elektromos hangszeren játszik. A Príma-díjas gitáros hangversenyének első részében a gitár útjának korai időszakában íródott szerzeményekből válogatott. Elhangzottak saját szerzésű darabok, valamint művek Heitor Villa-Lobos, Luigi Mozzani, Agustin Barrios Mangore kottáiból is.

A gitáros a közelmúltban „balesetet” szenvedett, amely során elveszítette a körmeit, amelyeket tökéletesen a manikűrös sem tudott újraépíteni a többujjas pengetési technikához. Mindenki ki-ki maga eldöntheti, hogy csapásként érte-e meg, hogy ennek folytán láthattuk egy univerzális gitáros különleges virtuóz technikáit elektromos hangszerén, egy speckó stratocasteren is. Így az előadás második felében rockzenei számokat hallhattunk plasztik pengetővel. Cseh István két és fél év alatt végezte el a bostoni Berklee College of Musicot, ahol Magna Cum Laude minősítéssel diplomázott. Vizsgamunkáját hallgatva az eredményen nem csodálkoztunk. Saját dalán kívül Gary Moore és más neves gitárosok által ihletett improvizációk is kerültek a repertoárba.

Míg a számok alatt egy sokoldalú virtuózt, addig a művek közötti átvezető szövegekből és humoros történetekből egy szerény és közvetlen zenészt ismerhetett meg a publikum. Egyórás műsorát követően még szívesen hallgattuk volna játékát.

   

Cseh István. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)