Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kakukkfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. március 03. 13:00
A kakukkfű
Szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, és jó közérzetet teremt
KÉpünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org

A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származik. Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására, valamint balzsamozásra alkalmazták. Nagy Károly császári gyógynövénykertjeiben orvosi, illetve fűszerezési célra egyaránt termesztették. A középkorban a bátorsággal hozták összefüggésbe ezt a növényt. Nemes hölgyek között divatos volt, hogy a keresztes hadjáratba induló lovagjaiknak olyan kendőt adjanak, amelyre kakukkfű ágacskákat hímeztek. A járványok idején a kakukkfüvet fertőzésgátlóként használták.

A kakukkfű nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz, amelynek antiszeptikus hatása van.

Aki reggelente kávé helyett egy csésze kakukkfűteát iszik, hamarosan érzi gyógyító hatását: szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, és jó közérzetet teremt.

Meghűléses megbetegedéseknél már az illata is gyógyít. A kakukkfű a felső légúti megbetegedések kiváló gyógyszere. Hatásos köptető és hurutoldó, így nem véletlen, hogy illóolaja köptető cseppek alkotórésze, de hatással van az emésztésre is. Jó étvágyjavító, szélgörcsoldó. Könnyíti a májműködését. Enyhíti a menstruációs görcsöket is.

Fertőtleníti a veséket és a húgyhólyagot, gyógyítja a gyulladásos állapotukat.

Friss vagy szárított állapotában egyaránt alkalmas fűszerezéshez. A főzéssel elszáll az illata, ezért csak az utolsó pillanatban tegyük az ételbe. Intenzív aromájának köszönhetően kevés is elegendő belőle. Friss ágacskáit salátákba, túróba, illetve húsokba tehetjük.

 

Húspástétom (4 főre)

8 tojás
50 dkg pulykamell filé
20 dkg főtt sonka
1 kis csokor petrezselyem
2 tojásfehérje
2 dl tejszín
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
2 dkg Rama
20 dkg szeletelt gépsonka

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, és a két végét a  sárgájukig levágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk. A pulykahúst és a sonkát ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a levágott tojások végeit, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk. Margarinnal kikenünk egy1,8 lűrtartalmú hosszúkás formát (őzgerinc), melyet kibélelünk a sonkaszeletekkel, úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén. A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányba egymás mellé rakjuk a tojásokat. Tetejére simítjuk a massza másik felét, ráhatjuk a sonkaszeleteket. Vékonyan megkenünk egy alufólia lapot Ramával, és befedjük vele a formát. Egy tepsibe meleg vizet öntünk, belerakjuk a masszával tele edényt (a víz az edény feléig érjen). 50-55 percig az előmelegített sütőben gőzöljük. Ha megsült, az edényre egy deszkalapot rakunk, melyet lenyomatunk-tömörítjük, pl. tele vizes palackot rakunk rá. Másnap, hidegen szeleteljük.

Energia:          1733 kcal
Fehérje:          45,4 g
Zsír:            125,8 g
Szénhidrát          89 g  

 

Töltött gomba (5 főre)

10 nagyobb csiperkegomba
15 dkg lágy vaj
10 dkg zsemlemorzsa
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss, vagy kakukkfű
1 tojás

bors

A gombák tönkjét eltávolítjuk, kalapjukat megtisztítjuk, és lemezes felükkel felfelé fordítva tepsire helyezzük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát. Ebből 10 dkg-ot elosztunk a gombákon. A maradék fokhagymás vajon aranyszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát. Tálba tesszük, belekeverjük a kakukkfüvet, és sóval, borssal ízesítjük. Végül a tojást is hozzákeverjük. A morzsás tölteléket a gombákra halmozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Energia:          1665 kcal
Fehérje:           236 g
Zsír:              151 g
Szénhidrát:         10 g  

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)