Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felkészült az ár- és belvízi helyzetek kezelésére a katasztrófavédelmi szervezetrendszer Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. február 22. 11:36
Felkészült az ár- és belvízi helyzetek kezelésére a katasztrófavédelmi szervezetrendszer Gyulán
A Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóság márciusban ismét 1400 közfoglalkoztatott alkalmazását tervezi
A Helyi Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tartott a gyulai városházán. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Felkészült az ár- és belvízi helyzetek kezelésére a katasztrófavédelmi szervezetrendszer a gyulai járásban – derült ki a Helyi Védelmi Bizottság ma délelőtti rendkívüli ülésén. Zanócz István tűzoltóparancsnok elmondta, a kirendeltség településeinek jelentős része rendelkezik kiépített belvízelvezető rendszerrel, de azok karbantartása minden évben jelentős terhet ró az önkormányzatra.

Az elmúlt évek hidrológiai viszonyai miatt az ár- és belvízi helyzetek kezelése évről évre kihívások elé állítja a katasztrófavédelmi szervezetrendszert. Ehhez igazodva újra át kell tekinteni az irányítási és végrehajtási feladatrendszert és pontosítani kell az azonnal alkalmazható erők és eszközök számát. A veszély-elhárítási terveket és azok részterveit, valamint a hozzá kapcsolódó lakosságvédelmi adatbázisokat folyamatosan napra készen kell tartani. A tűzoltóságok azonnal bevethető erői mellett folytatni kell a polgári védelmi szervezetek felkészítését, növelve ezzel a veszélyeztetett területen élő állampolgárok és anyagi javaik ár- és belvízi biztonságát, valamint a beavatkozó erők reagáló képességét – összegezte a feladatokat Zanócz István.

Kiss Lajos, a Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke a védművek 2012. évi őszi felülvizsgálatainak tapasztalatairól, a végrehajtott és a szükséges intézkedésekről, a védelmi helyzetről adott tájékoztatást, valamint bemutatta az aktuális hidrológiai helyzetet.

A beszámolóból kiderült, hogy az igazgatóság személyi állománya szakmailag és gyakorlati tapasztalatok terén is felkészült. A kezelésében lévő vízkár-elhárítási műveket, eszközöket és anyagokat legjobb tudása szerint fejlesztette. Személyi feltételek között problémás, hogy a védelmi szervezetből a 27 főnyi külső osztagot ugyan nem újonnan osztották be, de közös munkára még nem volt lehetőség. A tárgyi feltételek között szintén probléma, hogy a mérgesi árvíz-szükségtározó robbantásos megnyitását kiváltó kotrós megnyitási tervvel, – a csonkbiztosítások hiánya miatt – nem rendelkezik az igazgatóság. A nehézségek ellenére a védekezési feladatok ellátására jól felkészültek és 2013-ban is eredményesen tudnak védekezni a vizek kártételei ellen.

Az igazgatóság márciusban ismét 1400 fő közfoglalkoztatott alkalmazását tervezi. A dolgozókat az árvízvédelmi töltések és a belvízvédelmi csatornák gépekkel nem karbantartható helyein gazkaszálási, gaztakarítási és cserjeirtási feladatokra alkalmazzák. Emellett véderdő-, műtárgy karbantartási, őr- illetve szivattyútelepek felújítási munkálatait végzik majd el.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)