Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vanília

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. május 28. 14:00
A vanília
Szalai Ilona dietetikus rovata

Mexikóban már az őslakó aztékok kedvelték, teaszerű italt főztek belőle, és csokoládét is ízesítettek vele. Ma is elsősorban az édes ételek, levesek, tejes, rizses ételek, sütemények, befőttek, fagylaltok, csokoládéfélék, krémek ízesítéséhez használják.

Fotó: Pixabay.com

A jó minőségű vanília barnásfekete, keskeny, rugalmas, hosszanti irányban ráncos és viaszos felületű. Semleges hatású fűszer, így az érzékeny gyomrúak, illetve a vese-, gyomor- és epebetegek is bátran fogyaszthatják. A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így erősíti az immunrendszerünket. Nyugtató, lazító hatással is rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós stresszes időszak, alvászavarok esetén.

A vaníliarudat együtt lehet főzni az ételekkel, és csak közvetlenül tálalás előtt kell kivenni belőlük. Leggyakrabban azonban nem magát a rudat, hanem az azzal aromásított porcukrot használjuk fel. (A vanillint 1874 óta már szintetikus úton is előállítják, ma már a legtöbb háztartásban ez az olcsó pótszer helyettesíti az eredeti vaníliát. Ez azonban nem rendelkezik a vaníliarúd immunerősítő hatásával.)

 

Vaníliás muffin

Hozzávalók:

A tésztához

  • 15 dk vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 7 g sütőpor
  • 1 citromból nyert reszelt héja
  • 40 ml tej

A tetejére

  • 2 evőkanál porcukor

Melegítsük elő a sütőt, és tegyünk a muffintepsibe 12 db muffinpapírt. Habosítsuk ki a vajat és a cukrot a vaníliarúd belsejével, valamint a reszelt citromhéjjal. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ha a vaj felvette a tojásokat, keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet is. Töltsük meg a formákat, majd süssük készre. (A masszába keverhetünk tetszés szerint friss vagy aszalt gyümölcsdarabokat is.) 

  • Energia: 2224 kcal
  • Fehérje: 30,2 g
  • Zsír: 133,2 g
  • Szénhidrát: 283,5g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)