A mandulának is, mint minden olajos magnak, nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma.
Bőségesen tartalmaz E-vitamint, mely fokozza az ellenálló képességet, ugyanakkor fontos antioxidánshatással is rendelkezik, így megakadályozza a káros szabadgyökök termelődését. Található benne B1-, B2-, B6-, folsav és P-vitamin is. Magnéziumtartalma erősíti a csontokat, fenntartja a szervezet kalcium-kálium egyensúlyát, de jó idegnyugtató, stresszoldó hatása is van. A benne lévő cink segíti a sebgyógyulást, a vas vérképzési zavarok esetén hasznos, a réz elősegíti az oxigénszállítást.
A mandula telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, így védi a szív- és érrendszert a koleszterinlerakódástól, az érszűkület kialakulásától. Élelmi rostjai növelik a teltségérzetet, zsírtartalma segíti a bélműködést, így a székrekedés megelőzésében is szerepet játszik.
A pirított magokat ehetjük magában, de legtöbbször süteményekhez használják. Porrá őrölve lisztként is használható, és tejet is készítenek belőle, amit sütéshez-főzéshez használhatnak a liszt- és tejérzékeny emberek is.
Túrós mandulás kókuszgolyó
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 50 dkg túró
- 10 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg darált mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A túrót tálba tesszük, és villával jól áttörjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a porcukrot, a darált mandulát és a vaníliás cukrot. Összekeverjük, összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük legalább 1 órára. A pihentetés után a masszából diónyi adagokat veszünk ki, golyóvá gyúrjuk, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben.
- Energia: 3220 kcal
- Fehérje: 141 g
- Zsír: 201 g
- Szénhidrát: 200 g
Egészségükre!