A paprika az egészséget védő vegyületek tárháza. Közülük is kiemelkedő a C-vitamin tartalma. A paprika előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt.
Tartalmaz még A-, B1-, B2-vitamint, illóolajat, pektint, ásványi sókat is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. Antioxidáns, antiallergén, rákmegelőző és stresszűző hatása van. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Ez is nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású.
A C-vitamin tartalmának köszönhetően a friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a fogínyvérzést, és sorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.
A paprika ugyan Amerikából származik, mégis mára elengedhetetlen alapanyaga lett számos „magyar” ételnek. A paprika felhasználásával számos étel elkészíthető, ill. ízesíthető.
Sültpaprika saláta
Hozzávalók (2 adag):
4 db paprika (vastaghúsú, piros, sárga, zöld színű)
3 evőkanál 10%-os ecet
1.5 dl víz
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
8 szem fekete bors
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A paprikákat grillserpenyőben addig sütjük, míg minden oldaluk fekete nem lesz. A megsült paprikákat csomagoljuk alufóliába 10 percre. Ezt követően könnyen lehúzhatjuk a paprikák sült héját. A megtisztított sültpaprikáknak távolítsuk el a magjait és az ereit is, majd hosszában egy cm-es csíkokra szeleteljük fel. A paprikacsíkokat tegyük egy tálba.
Az olajos-ecetes lé hozzávalóit keverjük össze és melegítsük fel, majd öntsük a paprikacsíkokra. 1-2 órát hagyjuk összeérni.
Langyosan, hidegen egyaránt fogyasztható.
Energia: 724 kcal
Fehérje: 12 g
Zsír: 50 g
Szénhidrát: 41 g
Jó étvágyat!