Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csicseriborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. szeptember 16. 10:00
A csicseriborsó
Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét

képünk illusztráció

Forrás: Medicalnewstoday.com

Régen bagolyborsónak is hívták, mivel a sárgás színű, gömbölyű szemek formája a bagoly fejéhez hasonlít. A csicseriborsót már az ókori emberek is fogyasztották.

Ma a csicseriborsó legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és az indiai szubkontinens.

A csicseriborsó kitűnő fehérje-, kalcium-, vas- és rostforrás. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Élelmirost-tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, annak ellenére, hogy magas a szénhidráttartalma, ezért a cukorbetegek számára is fogyasztható.

Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és legalább 8-10 órán át érdemes beáztatni, hiszen így jelentős mértékben rövidül a főzési ideje. (A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni!)

 

Csicseriborsó-leves

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál olaj

1 kis fej lila hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db paprika

1 teáskanál só

1 teáskanál bors

1 teáskanál bazsalikom

1 teáskanál oregánó

40 dkg burgonya

30 dkg csicseriborsó (előfőzött, vagy konzerv)

4 db paradicsom

 

Elkészítés:

A felhevített olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a felkockázott paprikát meg a fűszereket. Pár percig kevergetjük, csak amíg a paprika kezd puhulni. Ezután belerakjuk a kockára vágott burgonyát, és paradicsomot, majd a leöblített csicseriborsót, és felöntjük 1,5-2 l vízzel. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

 

Energia:     1740 kcal

Fehérje:     70,5 g

Zsír:          49 g  

Szénhidrát: 239,5 g

 

 

Mexikói chilis csicseriborsó

Hozzávalók (4 adag)

50 dkg darált pulykahús

25 dkg csicseriborsó (konzerv)

20 dkg zöldbab

10 dkg sűrített paradicsom

1 közepes db kápiapaprika

1 közepes db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors ízlés szerint

1 késhegynyi oregáno

1 db chili

1 evőkanál jalapeno paprika

 

Elkészítés:

A húst a hagymával megpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével (1 konzervparadicsom + 2 dl víz). Fűszerezzük, és jól összefőzzük. Belekarikázzuk a paprikát. A zöldbabot előfőzzük sós vízben, és a lecsöpögtetett konzerv-csicseriborsóval a húsra öntjük. Kb. 5–7 percig még kicsit összeforraljuk, majd forrón tálaljuk.

Energia:   1910 kcal

Fehérje:  163,5 g

Zsír:      53,5 g  

Szénhidrát: 169 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)