A nyár egyik kedvelt édessége a fagylalt. Remekül beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni vágyát is.
Fagylaltot először a kínaiak készítettek hóból, tejből és gyümölcsökből. Innen a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget.
Magyarországra a „hideg nyalat” osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált.
A fagylaltkészítés nagy forradalmakat élt meg mind technikáját, mind alapanyagait tekintve, míg ritka luxuscikkből tömegtermékké vált. Marco Polo idejéből származik az első nagy újítás, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A hűtőkészülékek feltalálása előtt a fagylaltkészítés drága mulatság volt. Az ipari forradalom és a gépesített fagyasztás nagyot lendített a fagylaltkészítés technológiáján is. Mára a fagylaltiparban a legnagyobb újítás a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás: ez a technológia krémesebb állagot eredményez, és lehetővé teszi alacsonyabb zsírtartalmú tej alkalmazását is.
Az otthoni fagylaltkészítéshez nem feltétlen kell fagylaltgép, elég egy jó fagyasztó is. A fagyi készülhet tejjel, tejszínnel, joghurttal, vagy egyszerűen csak gyümölcsökből – különféle ízesítőket felhasználva. Az alapanyagokba habverővel sok levegőt kell juttatni, és a massza mehet is a mélyhűtőbe. 2-3 óra alatt megfagy, közben kétszer-háromszor érdemes a mixerrel vagy habverővel áthabosítani.
Íme néhány ötlet kedvcsinálónak:
Meggy fagylalt
Hozzávalók (4 adag):
70 dkg magozott meggy
3.5 dl főzőtejszín (10 %-os)
5 evőkanál cukor vagy édesítő
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
Két nagy marék meggy kivételével mindent egy magas falú edénybe teszünk, majd botmixer segítségével pépesre dolgozzuk a hozzávalókat.
Lapos edénybe öntjük a masszát, a megmaradt meggyszemeket félbe vágjuk, belekeverjük a fagylaltalapba, majd betesszük a mélyhűtőbe.
20 percenként 3-4 alkalommal átkeverjük, míg megfelelő állagú lesz, majd tálaljuk.
Őszibarack fagyi
Hozzávalók:
6 dl natúr joghurt
50 dkg őszibarack
2 db citrom leve
1 db citrom héja
Cukor vagy édesítő
Elkészítés:
A barackot feldaraboljuk. A citrom reszelt héját és kicsavart levét belekeverjük a joghurtba. Tetszés szerint édesítjük.
Botmixerrel pépesítjük, és jól felhabosítjuk, és mehet is a fagyasztóba.
Amikor elkezd kristályosodni, 20 percenként 3-4 alkalommal újra átmixeljük!
Ha édesítőszert alkalmazunk, akkor a kalóriatartalommal nem is kell számolnunk.
Egészségükre!