Az egyik legjellegzetesebb ízű és illatú zöldfűszerünk a kapor. Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk.
Jellegzetes ízét és illatát illóolajai adják. Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, így bármilyen fogást is készítsünk vele, mindig csak az utolsó fázisában adjuk az ételhez.
A kapor A-, B- és E-vitaminban és folsavban gazdag. Ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, mangán tartalma kiemelkedő.
A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, melynek számos pozitív hatását ismerjük. Használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger, fejfájás kezelésére.
A belőle készült tea vízhajtó, vérnyomáscsökkentő hatású. Antibakteriális hatása miatt sebgyógyításra is alkalmazták. Antioxidáns vegyületei erősítik immunrendszerünket.
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használhatjuk.
Kapros-juhtúrós csirkemell
Hozzávalók:
2 csirkemell vékonyra szeletelve
10 dkg vaj
15 dkg juhtúró
2 paradicsom, karikára szelve
25 dkg reszelt sajt
1 nagy csokor kapor, apróra vágva
só
bors
Elkészítés:
A csirkemelleket vajon hirtelen megsütjük, majd áthelyezzük egy jénai tálba. Rámorzsoljuk a juhtúrót, meghintjük a kaporral, sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a reszelt sajtot, és a tetejét paradicsomkarikákkal borítjuk be. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Energia: 3585 kcal
Fehérje: 440 g
Zsír: 181 g
Szénhidrát: 17 g
Jó étvágyat!