Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapribogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2018. június 03. 10:30
A kapribogyó
Fogyasztása ajánlott vérnyomás problémával és vérszegénységgel küzdőknek

 

Forrás: pixabay.com

A kapribogyó a kapri cserje friss rügye, melyet időigényesen és nagy odafigyeléssel, kézi szedéssel gyűjtögetnek össze. A Földközi-tenger térségében őshonos növény.

A kapribogyót ecetes, sós vízben tartósítják és így árusítják, hiszen ebben hosszú ideig friss marad. Nagyon népszerű Ciprusban, Algériában, Spanyol-, Görög-, Olasz- és Franciaországban is. Leginkább halakkal, húsokkal és mártásokhoz keverve fogyasztják.

A kapribogyós üveget, ha megbontottuk, mindenképp tartsuk hűtőszekrényben.

Régen gyógyászati célokra szélhajtóként és afrodiziákumként is használták. Amennyire kicsi, annyira gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Sok benne a mangán, vas, kalcium, magnézium, K-vitamin, C-vitamin, B2-vitamin.

A kapribogyó a brokkolihoz, mustármaghoz, káposztához hasonlóan kénalapú vegyületet tartalmaz, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megakadályozza a rákos betegségek kialakulását. Ajánlott azoknak is, akik vérnyomás problémával vagy vérszegénységgel küzdenek. Rendszeres fogyasztása által nagyban javulhat életminőségünk.

 

Citromos kapribogyós csirkemell

Hozzávalók:

45 dkg csirkemell

3 evőkanál búzaliszt

3 evőkanál vaj

2 evőkanál olívaolaj

1 dl száraz fehérbor

1 evőkanál kapribogyó

2 db citrom

0,5 marék petrezselyem zöld

őrölt feketebors

 

Elkészítés

A húst megmossuk, és kisebb szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, és végül lisztben megforgatjuk, hogy egy vékony réteget képezzen a húson.

Egy serpenyőben megolvasztunk 2 evőkanál vajat és hozzáöntjük a két evőkanál olívaolajat is és felforrósítjuk. Ebben sütjük meg a csirkemelleket. Kb. 4-4 percig sütjük mindkét oldalukat ezután kivesszük a serpenyőből. A serpenyőben maradt vajas-olajos keverékhez adunk még egy evőkanál vajat, felolvasztjuk, majd hozzácsavarunk 1,5 citrom levét, hozzáadjuk a kapribogyót és a fehérbort is. 5 percig forraljuk az alapot. Ebbe tesszük vissza a csirkemelleket és így sütjük még 5 percig, majd a maradék citromot felszeleteljük és azt is hozzáadjuk a húshoz. 1-2 percig forraljuk még. Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

 

Energia:  1537 kcal

Fehérje:   111 g

Zsír:       94 g

Szénhidrát: 51 g

 

Pizza kapribogyóval

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

120 ml tej

2,5 dkg élesztő

5 evőkanál olaj

 

Szósz:

2-3 evőkanál paradicsomszósz

só, őrölt bors

2 kávéskanál oregánó

2gerezd fokhagyma

3 teáskanál olaj

 

Feltét:

3 db csiperke gomba

10 dkg sonka

10 dkg sajt

olivabogyó

2 evőkanál kapribogyó

 

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval alaposan eldolgozzuk. Gáztepsi méretűre nyújtjuk, és 5 percig elősütjük. Majd megkenjük a szósszal, és rátesszük a feltétet. Reszelt sajttal megszórjuk, és készre sütjük.

 

Energia:   3287 kcal

Fehérje:    101 g

Zsír:       156 g

Szénhidrát: 347 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)