Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csehországból és Belgiumból is neveztek a gyulai sörversenyre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. május 18. 11:26
Csehországból és Belgiumból is neveztek a gyulai sörversenyre
Megkezdődött a Central European Beer Awards 2018-ra beérkezett minták értékelése

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Csaknem 170 mintát neveztek az első Gyulai Kézműves Sörfesztivál versenyére, a Central European Beer Awards 2018-ra – közölte lapunkkal Varga-Bora Tímea főszervező. A beérkezett italokat csütörtökön és pénteken bírálják el.

A főszervező ismertette: a fesztivált június 7–10. között rendezik meg a várkertben, ahol konferenciával, valamint kulturális, szórakoztató és családi programokkal várják az érdeklőket. Hangsúlyozta: a gyulai az ország egyetlen olyan sörfesztiválja, ahol szakmai programokat is tartanak. Kifejtette: a június 8-i tanácskozáson elhangzó előadások nemcsak a szakma, hanem a házi sörfőzők számára is érdekesek lehetnek.

Emlékeztetett: a gyulai várkertben többek között fellép az Ismerős Arcok, az Edda Művek, Majka és Curtis, a Tankcsapda és az Irigy Hónaljmirigy. Varga-Bora Tímea kiemelte: a fesztivál harmadik napján a családoknak jut a főszerep, ekkor ingyen lehet belépni a rendezvényre.

Elmondta: a fesztiválon elsősorban magyar kézműves söröket lehet kóstolni, de cseh, szlovák és belga kiállító is lesz a helyszínen. Hozzátette, a kínálat változatos lesz: a szűretlen söröktől a gyümölcsös italokon át a barna sörökig valamennyi fajtát megtalálhatják a látogatók a standoknál.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A fesztivál kísérőrendezvénye, a Central European Beer Awards kapcsán megjegyezte: ez az első olyan hazai verseny, ahol teljes egészében számítógépes rendszerben értékelik a söröket, ami nagyban megkönnyíti az ítészek munkáját. Hozzáfűzte: a zsűrizésben magyar, cseh és szlovák bírák is részt vesznek.

Mint arról beszámolt, a versenyt a kisüzemi kézműves sörfőzdék és a házi sörfőzők körében hirdették meg tizennégy főkategóriában. Összesen 167 minta érkezett hozzájuk, Lengyelországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Csehországból és Belgiumból is neveztek a megmérettetésre. Mint megtudtuk, a legtöbben az India pale ale és a bohemian pilsener–czech lager főkategóriákban regisztráltak.

Kovacs Ladislav versenyigazgató kérdésünkre elmondta: a söröket szín, íz, összbenyomás és kortyérzet alapján értékelik, egy minta bírálata nagyjából 15–20 percig tart. Mint kifejtette, a borokkal és a pálinkákkal ellentétben a söröket le is kell nyelni kóstolás közben, a komló keserű ízeit ugyanis a nyelv hátsó részén lehet érezni.

A versenyre benevezett italok arany, ezüst, bronz és champion minősítést kaphatnak, továbbá mindkét kategóriában kiosztják a Grand Champion címet. Az eredményhirdetést június 7–10. között tartják Gyulai Kézműves Sörfesztivál keretében.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kovacs Ladislav lapunknak arról is beszélt, hogy nagyjából tíz évvel ezelőtt Közép-Európában is kitört a sörforradalom, ennek köszönhetően sok új típussal kezdtek el foglalkozni a gyártók. A szakember úgy véli, egy-egy verseny azért is hasznos a sörkészítőknek, mert visszajelzést kapnak a termékükről, így változtatni tudnak rajta, ha szükséges.

Érdeklődésünkre kifejtette: azok a gasztronómiai rendezvények, ahol minőségi italokat lehet fogyasztani, hozzájárulnak a kulturált sör-, pálinka- és borfogyasztás népszerűsítéséhez. Hozzátette: főként a fiatalabb generációk váltak tudatos fogyasztóvá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)