– A Gyulai Pálinkafesztiválra – főként, amióta a Bora Kft. szervezi – az egyik jellemző az innováció, a folyamatos megújulás – mondta Görgényi Ernő. Hozzátette, hogy a gyulai turizmusban az idei év a gasztronómia éve, manapság pedig – a fesztivál miatt is – a pálinka is a minőségi gasztronómiához tartozik, ezt az idei pálinkafesztivállal is erősíteni szeretnék, amelyen újdonságokkal készülnek az érdeklődők számára.
Bora Imre elsőként az április 27-én megrendezésre kerülő, A pálinkáról másképpen címet viselő szakmai konferenciáról beszélt, ahol a pálinkafogyasztási szokásokról, a pálinka pozitív élettani hatásairól, valamint az eredetvédelemről is hallgathatnak érdekességeket a résztvevők.
Természetesen nem maradhat el a lovagrendek felvonulása sem, de az igazi újdonság április 28-án, szombaton 14 órakor indul az Almásy-kastélyban: Prohászka Béla és Balogh László olyan ételeket fognak készíteni, amelyeknek a pálinka is az alapanyagai közé tartozik.
A fesztivál szombati napján a Brillante – 2018 verseny eredményeit is kihirdetik: Bora Imre elmondta, hogy a tavalyi 715 versenymintához képest mindenképpen előrelépés az, hogy idén 850 pálinka érkezett a zsűri elé. Hozzátette, hogy nagyon színvonalas verseny volt az idei, hiszen több mint 100 aranyérem született a bírálat során.
A fesztiváligazgató elmondta, hogy nem létezhet pálinkafesztivál koncertek nélkül, idén pedig mindenki megtalálhatja a neki tetsző stílust: az már talán nem meglepetés, hogy a Magna Cum Laude nyitja meg a négynapos fesztivált, de fellép az Antovszki Band, Kis Grófó, Szabó Balázs Bandája, a P-Mobil, a Republic, Oszvald Marika és a Neoton Família sztárjai is.
Bora Imre még egy érdekességre felhívta a figyelmet: április 29-én, a fesztivál harmadik napján fog elkészülni a nemzeti összetartozás itala. Az esemény során a határon belülről érkező pálinkákat és a határon túlról küldött párlatokat fogják összeönteni a szakemberek, majd az előre elkészített, sorszámozott palackokba fogják a keveréket tölteni.
Már 287 éve van jelen a pálinkafőzés Gyulán, az első főzdét Harruckern János György alapította 1731-ben – emelte ki Fabulya Attila. Mint mondta, az 1800-as években volt a csúcspont, amikor több mint 105 ezer pálinkafőzde volt Magyarországon. Ez a szabadságharc utáni években változott meg, majd az államosítás és a szocializmus sem segítette a főzdék működését, de mai a napon 140 kereskedelmi főző évi 3 millió liter pálinkát készít az országban.
A gasztronómiai eseményről, az április 28-i Barack a konyhában elnevezésű bemutatóról elsőként Prohászka Béla beszélt: kiemelte, hogy elsősorban lekvár, befőtt vagy friss gyümölcs formájában használjuk fel a barackot a konyhában, ezért is egyedülálló a fesztivál kísérőrendezvénye, hiszen barackpálinkával készült főételeket és desszerteket mutatnak majd be az érdeklődők számára. Balogh László elmondta, hogy barackos sütemény és kajszibarackos bonbon mellett egy barackpálinkával ízesített fagylaltot is kóstolhatnak a vendégek.