– 850 minta érkezett be hozzánk, ezeket egy húszpontos rendszerben bíráljuk – mondta Lovassy György versenyigazgató, pálinka sommelier. – Öt pont a tisztaság, öt a gyümölcskarakter, öt szájérzet – vagy más néven textúra –, és öt pont az utóérzet.
Megtudtuk, hogy ezek a pontok határozzák meg az éremhatárokat is, tehát így határozzák meg, hogy bronz, ezüst, arany vagy champion fokozatú lesz-e az adott pálinka.
– Egy pálinkát egyszerre öt ember kóstol meg, ebből négy véleménynek kell megegyeznie ahhoz, hogy a termék minősítést kapjon. Ha ez nem történik meg, akkor egy csúcszsűrihez kerül, ahol még két ember kóstolja meg a mintát, és így az ő véleményük lesz a döntő.
A verseny során az alábbi kategóriákban adnak át fődíjat: a legjobb versenyminta, a legjobb magánfőzött párlat, a legeredményesebb magánfőző, a legjobb bérfőzetett párlat, a legeredményesebb bérfőzető, valamint a Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi pálinka és a Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzető címek találnak majd gazdára.
A Bérfőzetők és Magánfőzők Versenye túlszárnyalta a tavalyi számokat, összesen 641 minta érkezett a zsűri elé. Magyarország szinte minden részéről érkeztek pálinkák, valamint a határon túlról is. Érdekesség, hogy a legmesszebbről jött mintát Izraelből nevezték be a megmérettetésre. Idén huszonkét vállalkozás érezte úgy, hogy kipróbálja magát a kereskedelmi főzdék versenyén, ők összesen 209 mintányi munkát adtak az ítészeknek.
A kereskedelmi főzdék versenyének eredményhirdetésére április 28-án, szombaton 13 óra 30 perckor kerül sor a városháza dísztermében, a bér- és magánfőzetőket pedig 16 óra 30 perckor díjazzák a fesztivál nagyszínpadán.