Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A búzacsíra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. március 18. 10:00
A búzacsíra
Tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat és jó hatással van a hormonok működésére is

képünk illusztráció

Forrás: Thehealthsite.com

A búzacsírát már nagyapáink és nagyanyáink is ismerték és előszeretettel fogyasztották nyersen, vagy salátába keverve.

A csíráztatás során aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.

A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.

A búzacsíra kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást, reuma, ízületi bántalmak esetén is segít.

Antioxidáns hatású, segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni harcban (immunerősítő). A búzacsíra gátolja a daganatos sejtek életben maradását, ezért kiemelkedő szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Saláták, szendvicsek, főtt gabonaételek, levesek, főzelékek, párolt zöldségek és húsos ételek, valamint tésztafélék vitamin- és ásványianyag tartalmát növelhetjük friss vagy szárított csíranövények hozzáadásával.

Édeskés íze miatt kiváló kiegészítője lehet a reggeli müzlinek, keverhetjük kefirbe, joghurtba, zöldség- vagy gyümölcsalapú turmixokba. Dúsíthatunk vele a margarint, a vajat, a különböző szendvics- és uzsonnakrémeket.

 

Búzacsírás saláta

Hozzávalók:

1 fej friss jégsaláta

1 marék búzacsíra

2-3 szál sárgarépa

egy közepes alma

durvára vágott dióbél

olívaolaj

balzsamecet

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, majd gyufaszál-vékony hasábokra. Miután összevágtuk, csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet, nehogy megbarnuljon. A sárgarépát is vágjuk vékony csíkokra, és keverjük az almához. A jégsalátát tépkedjük apróbb darabokra, tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés olívaolajjal, néhány csepp balzsamecettel, és keverjük jól el. Tálaláskor a tányérra először a salátás-csírás keveréket tegyük, erre halmozzuk az almás-répás csíkokat, végül szórjuk meg a vágott dióbéllel. (Bármilyen más zöldség felhasználható.)

 

Energia:    1027 kcal    

Fehérje:    27,1 g

Zsír:       73,1 g

Szénhidrát: 57,5 g

 

 

Gyümölcstorta csírával

Hozzávalók:

22,5 dkg liszt

12 dkg vaj

1 evőkanál cukor

1 csipet só

0,5 dl víz

50 dkg vegyes gyümölcs

4 evőkanál kukoricakeményítő

4 evőkanál barnacukor

4 evőkanál  búzacsíra

1 citrom héja reszelve

őrölt fahéj és szegfűszeg

 

Elkészítés:

Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen! A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzátesszük a cukrot és a sót. A vizet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát (előfordulhat, hogy nem kell az egész megadott mennyiség, ezért ne tegyük bele az egészet egyszerre). Akkor van kész a tészta, ha már nem ragad a kezünkhöz és az edény falához. Ezután hűtőbe tesszük pihenni minimum 1 órára.

A hűtőből kivéve pici várakozás után kerekre nyújtjuk, és egy 25 cm-es kapcsos sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük úgy, hogy az oldalára is jusson tészta kb. 3–4 cm magasan. Az alját megszurkáljuk villával és megszórjuk búzacsírával. A gyümölcsöket összekeverjük egy tálban a cukorral, fahéjjal, keményítővel, citromhéjjal és a tortaformába öntjük. 170°C-on 45–50 percet sütjük. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából, és rácsra tesszük hűlni.

 

Energia:   1884 kcal        

Fehérje:   44,5 g  

Zsír:      4,2  g

Szénhidrát: 492 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)