képünk illusztráció
Forrás: Thedolcediet.com
A lisztérzékenyek régóta ismerik a kinoát, és ma már a receptekben is egyre többet találkozunk vele. A kinoa valójában nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, mely Dél-Amerikából származik.
Gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat. Különösen gazdag lizinben, mely elősegíti a test szöveteinek egészséges növekedését. Ezenkívül kálium-, mangán-, kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma kiemelkedő, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.
Leggyakrabban gluténmentes diétáknál, életmódváltásnál és gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, valamint a migrénes fejfájás esetén a pácienseknél enyhülés tapasztalható, ha áttérnek kinoában gazdag étrendre. A migrén mellett még javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.
A kinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.
Zöldséges kinoa
Hozzávalók (2 adag):
25 dkg kinoa
2 db paradicsom
1 nagy fej lila hagyma
kb. 10 db olivabogyó
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
1 kis snidling
Elkészítés:
A kinoát szűrőben lemossuk, és feltesszük főni kb. kétszeres, sós vízmennyiséggel. 10-15 perc alatt megfő. A zöldségeket kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig szárral együtt apróra. Amikor a kinoa megfőtt, leöntjük róla a vizet, kicsit hűlni hagyjuk, és összekeverjük a zöldségekkel.
Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és átforgatjuk az egészet.
Energia: 1321 kcal
Fehérje: 42 g
Zsír: 46 g
Szénhidrát: 182 g
Almás kinoakása
Hozzávalók:
15 dkg kinoa
3,5 dl tej
1 rúd fahéj
3 evőkanál méz
2 db alma
1 marék dió és mogyoró vegyesen
csipet só
Elkészítés:
A tejet a fahéjjal egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk az átöblített kinoát és egy csipet sót. Ha felforrt, csökkentjük a hőt, és közepes lángon 10 percig főzzük. Közben az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és kockákra vágjuk, a kinoához adjuk, és még 5 percig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet vagy más édesítőt, illetve a durvára vágott diót, mogyorót, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
Energia: 1738 kcal
Fehérje: 50 g
Zsír: 80 g
Szénhidrát: 193 g