Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A földimogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. február 11. 10:00
A földimogyoró
Értékes összetevője a B-vitamin, az E-vitamin, magnézium és a fitoszterol

képünk illusztráció

Forrás: pexels.com

A földimogyoró – vagy más néven amerikaimogyoró – magja 40-50 százaléknyi értékes olajat tartalmaz, és jelentős a fehérjetartalma is.

Értékes összetevője a B-vitamin, az E-vitamin, magnézium és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikaipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság, illetve ekcémás elváltozások enyhítésére.

A papírvékonyságú vörös hártyájában procianidin-oligomer-vegyület található, amely segít a szívinfarktus és a szélütés megelőzésében.

A magas fitoösztrogén-tartalma miatt a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a cukorbetegség okozta retinaelfajulás megelőzésében is hasznunkra válhat.

Egy amerikai és két kínai vizsgálat is azt igazolta, hogy tovább élnek, akik rendszeresen fogyasztanak földimogyorót. A több ezer ember több éves megfigyelésén alapuló vizsgálatok szerint mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind pedig a bármely más okból bekövetkező halálozás veszélye kisebb rendszeres mogyorófogyasztás mellett.

Érdemes tehát nassolni belőle napi 4-5 dkg-ot!

 

Mogyorós linzer

Hozzávalók:

25 dkg margarin vagy vaj

25 dkg cukor

4 db tojás sárgája

180 ml tejföl

25 dkg földimogyoró

1 csomag sütőpor

35 dkg liszt

1 teáskanál napraforgóolaj

15 dkg meggylekvár

2 evőkanál porcukor

 

Elkészítés:

A mogyorót pár percre meleg sütőbe tesszük, és addig pirítjuk, amíg színt kap, majd ha kihűlt, ledaráljuk. Egy keverőtálba beleöntjük a liszt felét, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a mogyorót, a tejfölt, a sütőport és a többi lisztet. Alaposan eldolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, különböző formákat szaggatunk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk, és 175 fokon kb. 15 percet sütjük. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk, és porcukorral megszórjuk.

 

Energia:   6507 kcal

Fehérje:    124 g

Zsír:       352 g

Szénhidrát: 681 g

 

Mogyorós csirkemell

Hozzávalók (4 adag):

1 db nagy csirkemellfilé

só ízlés szerint

10 dkg liszt

15 dkg zsemlemorzsa

8 dkg földimogyoró

2 db tojás

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, szárítjuk, mindkét felét kettévágjuk hosszában, így négy szép szeletet kapunk. Mindkét oldalát megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A mogyorót megpirítjuk, majd zacskóba téve húsklopfolóval durvára törjük, és a zsemlemorzsához keverjük. A húst lisztbe, felvert tojásba és a mogyorós morzsába forgatjuk, majd bő olajban kisütjük. Az elkészült húst friss salátával tálaljuk.

 

Energia:    3238 kcal

Fehérje:     289 g

Zsír:        130 g

Szénhidrát:  201 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)