képünk illusztráció
Forrás: Drweil.com
A Földközi-tenger medencéjének lakói már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető.
A répa fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. A karotinoidok antioxidánshatásuk miatt erősítik az immunrendszert, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük van. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából is. A sárgarépa alapvető vitaminforrás a szervezet számára. B-, C-, E- és K-vitamin mellett a kalcium, kálium, nátrium, vas, magnézium, króm forrása is.
A sárgarépa rosttartalma a pektin, amely előnyösen alakítja a bélműködést (hasmenés és székrekedés esetén egyaránt segít), megköti a káros anyagcseretermékeket, így a koleszterint, ezzel ereinket is védi.
Sárgarépalé
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1,5 l csipkebogyótea
10 kiskanál méz (ízlés szerint több is lehet)
1-2 dl citromlé
Elkészítés:
A finomra reszelt sárgarépát a teával és többi alkotórésszel addig turmixoljuk, amíg teljesen fölaprózódik.
Energia: 790 kcal
Fehérje. 5 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 172 g
Fokhagymás sült sárgarépa
Hozzávalók (4 adag):
1 kg sárgarépa
2 fej fokhagyma
3 teáskanál oregánó
3 teáskanál bazsalikom
8 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Megmossuk a répákat, majd meghámozzuk, és hasábokra daraboljuk. A fokhagymákat is megpucoljuk. Egy tepsiben eloszlatjuk a répákat és a fokhagymákat. Ezután összekeverjük a bazsalikomot és az oregánót az olívaolajjal, és a répákra öntjük. Kicsit összekeverjük, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe toljuk a tepsinket 40–50 percre.
Energia: 1930 kcal
Fehérje: 17 g
Zsír: 50 g
Szénhidrát: 106 g
Jó étvágyat!