Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgarépa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. február 04. 10:00
A sárgarépa
Erősítik az immunrendszert, megköti a káros anyagcseretermékeket

képünk illusztráció

Forrás: Drweil.com

A Földközi-tenger medencéjének lakói már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető.

A répa fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. A karotinoidok antioxidánshatásuk miatt erősítik az immunrendszert, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük van. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából is. A sárgarépa alapvető vitaminforrás a szervezet számára. B-, C-, E- és K-vitamin mellett a kalcium, kálium, nátrium, vas, magnézium, króm forrása is.

A sárgarépa rosttartalma a pektin, amely előnyösen alakítja a bélműködést (hasmenés és székrekedés esetén egyaránt segít), megköti a káros anyagcseretermékeket, így a koleszterint, ezzel ereinket is védi.

 

Sárgarépalé

Hozzávalók:

50 dkg sárgarépa

1,5 l csipkebogyótea

10 kiskanál méz (ízlés szerint több is lehet)

1-2 dl citromlé

 

Elkészítés:

A finomra reszelt sárgarépát a teával és többi alkotórésszel addig turmixoljuk, amíg teljesen fölaprózódik.

 

Energia:    790 kcal

Fehérje.      5 g

Zsír:         0 g

Szénhidrát: 172 g

 

Fokhagymás sült sárgarépa

Hozzávalók (4 adag):

1 kg sárgarépa

2 fej fokhagyma

3 teáskanál oregánó

3 teáskanál bazsalikom

8 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

Megmossuk a répákat, majd meghámozzuk, és hasábokra daraboljuk. A fokhagymákat is megpucoljuk. Egy tepsiben eloszlatjuk a répákat és a fokhagymákat. Ezután összekeverjük a bazsalikomot és az oregánót az olívaolajjal, és a répákra öntjük. Kicsit összekeverjük, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe toljuk a tepsinket 40–50 percre.

 

Energia:   1930 kcal

Fehérje:     17 g

Zsír:        50 g

Szénhidrát: 106 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)