képünk illusztráció
Forrás: Ridikul.hu
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Mint előző jelentkezésemkor említettem, a betakarított termények tárolása és megóvása ilyenkor a legfontosabb feladataink egyike. A gyümölcsök tárolása ne erősen párás helyen történjen, mert a biztonságos eltarthatóság nem összeegyeztethető ezzel a helyzettel. Természetesen a nagyüzemi raktárak fel vannak szerelve a szükséges műszerekkel, gázosítóval, párásítóval stb. Mi csak a saját érzékszerveinkre hagyatkozhatunk.
Fontos az időnkénti szellőztetés vagy a párásítás, hogy a lehető legoptimálisabbak legyenek a feltételek. Időnként válogassuk át a terményeket, és dobjuk ki a romlottakat. A káposztafélék is jól eltarthatók, megfelelő praktikákkal. A leggyakoribb és legolcsóbb a prizmázás, akkor, ha nagyobb mennyiség vár tárolásra. Természetesen a karalábé, kelkáposzta is elfér ezekben a tárolókban vagy a pincékben.
A szalma nagyon jó tárolóközeg, mert a nedvességet egyenletesen tartja a termények körül. Természetesen az egyenletes szellőztetés itt is nagyon fontos. A szabadban prizmázott termények az erősebb fagyok idején plusztakarást igényelnek szalmával vagy vastagabb ponyvával. Ilyen napokon a szellőztetést mellőzzük.