Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bulgur

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. október 29. 10:00
A bulgur
Alacsonyabb a glikémiás indexe miatt cukorbetegek diétájához is ajánlott
____Eredeti-bulgur.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Femina.hu

A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag. A bulgur nem más, mint hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszem (keleten gyakran még ma is a napon szárítják.)

Különböző méretben kapható, vannak rizsméretűek és egészen apróra őrölt verziók is. A bulgur nagyon egészséges!

Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin- és vastartalma kiváló. Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsé, tehát cukorbetegek diétájához is nagyon ajánlott.

Adhatjuk a nagyobb szemű változatot rizs helyett köretként is, de mivel a bulgur remekül átveszi az ízeket, érdemes inkább zöldségekkel variálni. Édességként is elkészíthető, tejjel és vaníliával, citromhéjjal, kevés cukorral felfőzve.

 

Csirkemell bulgurral

Hozzávalók (3 adag):

40 dkg csirkemellfilé

1 közepes db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 közepes db sárgarépa

1 bögre bulgur

3 közepes db paradicsom

1 evőkanál olaj

2 teáskanál rozmaring

2 kávéskanál só

3 csipet bors

1 l húsleves

 

Elkészítés:

A húst és a zöldségeket felkockázzuk. Az olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és egy kicsit megpirítjuk. Amikor megpirult a hús, hozzáadjuk a sót, borsot és a rozmaringot, majd felöntjük a húsleves 3/4 részével. Ha a hús már félig puha, beletesszük a zöldségeket, majd a bulgurt is, és a maradék húslevessel puhára főzzük!

 

Energia:   1590 kcal

Fehérje:    125 g

Zsír:        34 g

Szénhidrát: 195 g

 

Gyümölcsös bulgur

Hozzávalók:

30 dkg bulgur

1-1,5 l tej

aszalt és friss gyümölcs ízlés szerint

 

Elkészítés:

A bulgurt megmossuk, és a forró tejjel leöntjük. 20-30 percig letakarva állni hagyjuk. Ha a bulgur megduzzadt és megpuhult, hozzákeverjük a gyümölcsöket, és fogyaszthatjuk is.

 

Energia:   2380 kcal

Fehérje:     88 g

Zsír:        54 g

Szénhidrát: 427 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)