képünk illusztráció
Forrás: Femina.hu
A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag. A bulgur nem más, mint hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszem (keleten gyakran még ma is a napon szárítják.)
Különböző méretben kapható, vannak rizsméretűek és egészen apróra őrölt verziók is. A bulgur nagyon egészséges!
Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin- és vastartalma kiváló. Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsé, tehát cukorbetegek diétájához is nagyon ajánlott.
Adhatjuk a nagyobb szemű változatot rizs helyett köretként is, de mivel a bulgur remekül átveszi az ízeket, érdemes inkább zöldségekkel variálni. Édességként is elkészíthető, tejjel és vaníliával, citromhéjjal, kevés cukorral felfőzve.
Csirkemell bulgurral
Hozzávalók (3 adag):
40 dkg csirkemellfilé
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 közepes db sárgarépa
1 bögre bulgur
3 közepes db paradicsom
1 evőkanál olaj
2 teáskanál rozmaring
2 kávéskanál só
3 csipet bors
1 l húsleves
Elkészítés:
A húst és a zöldségeket felkockázzuk. Az olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és egy kicsit megpirítjuk. Amikor megpirult a hús, hozzáadjuk a sót, borsot és a rozmaringot, majd felöntjük a húsleves 3/4 részével. Ha a hús már félig puha, beletesszük a zöldségeket, majd a bulgurt is, és a maradék húslevessel puhára főzzük!
Energia: 1590 kcal
Fehérje: 125 g
Zsír: 34 g
Szénhidrát: 195 g
Gyümölcsös bulgur
Hozzávalók:
30 dkg bulgur
1-1,5 l tej
aszalt és friss gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés:
A bulgurt megmossuk, és a forró tejjel leöntjük. 20-30 percig letakarva állni hagyjuk. Ha a bulgur megduzzadt és megpuhult, hozzákeverjük a gyümölcsöket, és fogyaszthatjuk is.
Energia: 2380 kcal
Fehérje: 88 g
Zsír: 54 g
Szénhidrát: 427 g
Egészségükre!