Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kurkuma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. október 22. 10:00
A kurkuma
Támogatja a kollagéntermelődést, külsőleg és belsőleg is bőrfiatalító
____Eredeti-kurkuma.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Medicaldaily.com

A kurkuma Dél-Ázsiában honos, a gyömbérfélék családjába tartozik. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült őrleményt használjuk.

Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító szer, de adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító.

A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkuminvegyületek és származéka állnak. Több ezer tudományos vizsgálat és publikáció alapján az ősi tudás igazolódni látszik. Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz, antioxidánshatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszerlebontó és egyéb enzimeket, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület.

Bizonyított a hatása emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő. Lényegében minden civilizációs betegségre jó.

Az elfogyasztott kurkuma nagy része a vastagbélben marad, és ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól.

Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, némileg a gyömbérre emlékeztető íze egyhangúvá is teheti ételeinket.

 

Indiai karfiol

Hozzávalók (4 adag):

1 közepes fej karfiol

2 evőkanál olaj

½  teáskanál koriander

1 kávéskanál római kömény

1,5 evőkanál friss gyömbér

½  kávéskanál kurkuma

1 db chili

1 csipet só

1 kávéskanál citromlé

 

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük. Minden fűszert előkészítünk. Egy lapos, tapadásmentes serpenyőben az olajon megpirítjuk a koriandert és a római köményt (5 perc), hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért és a chilit. Együtt még egy percig pirítjuk. Belekeverjük a kurkumát, a sót, végül beleforgatjuk a karfiolt. Addig keverjük, rázogatjuk, amíg a karfiolt mindenütt bevonja a fűszeres szaft. Kevés forró vizet öntünk alá, és kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Ha kell, kevés vizet öntünk alá. Kb. 20-25 perc alatt kész. Ezután nagy lángon, fedő nélkül elpárologtatjuk a nedvességet, végül citromlével ízesítjük.

 

Energia:  760 kcal

Fehérje:    3 g

Zsír:      30 g

Szénhidrát: 6 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)