A gyermekek kedvence idén is a a szőlő- és mustlopás volt
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Gyönyörű őszi időjárás kedvezett idén a gyulai sváboknak és barátaiknak, akik már kora délután jókedvvel, szeretettel és sok évszázadra visszatekintő népi hagyományaikkal töltötték meg a Vigadó előtti teret.
Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke megnyitóbeszédében kiemelte, legfőbb céljuk, hogy a német nemzetiséghez tartozó fiatalok és idősek tovább építsék a sváb kisebbség fennmaradásának feltételeit, ápolják és erősítsék a német nemzetiségi sajátságokat, hagyományokat.
Megnyitóbeszédében Mittag Mónika felidézte az előzményeket, és elmondta, szüreti bálokat a svábok betelepítése óta tartanak a gyulai Németvárosban. A sváb házak szinte mindenikében volt borospince, ahová a sváb családok a Sándorhegyről lovas szekereken hordták be a szőlőt. A szüretelésnek épp az volt a lényege, hogy a gondosan begyűjtött gyümölcsből odahaza készítsék el a bort. A német önkormányzat elnöke mindazoknak megköszönte a munkát, akik hozzájárultak a nap sikeréhez.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke képviseletében Simon István mutatta be az idei év nyertes borait. Az ítészek 14 hazai borászat nedűjéből választották ki azt a huszonhetet, amelyek minőségét aranyéremmel díjazták. Ezek közül Bodor Martin csongrádi borász 2016. évi Cabernet Savignonját emelte ki, mert a borlovagoknak közös döntés alapján 2017-ben ez lett a zászlós bora. Simon István érdekességként megjegyezte, a készítmény címkéjére Simon M. Veronika Munkácsy-gyűrűs festőművész Szent Vince-képe került, az üveg hátsó oldalán pedig Azurák Mihály szakíró egyik idézete olvasható.
A délután folyamán az egybegyűlteknek a németvárosi óvodások és az Implom József iskola diákjai mutatták be szüreti táncaikat, majd a szőlő- és mustlopás következett. A népi játékokba főként a gyermekeket vonták be, hogy megismerjék és megtapasztalják a népi hagyományok ma is érvényes frissességét.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A téren mindeközben nagy erőkkel folyt a szőlő darálása, préselése, így az érdeklődök élőben nyerhettek bepillantást a mustkészítés folyamatába. A sátrakban a K. Schriffert Hagyományőrző Kör tagjai tradicionális sváb ételekkel és jellegzetes németvárosi süteményekkel, többek között hurkalevessel és szilvalekváros tepertős papuccsal kínálták a részvevőket.
A szüreti mulatozás este bállal zárult a Vigadóban, ahol Gyula város önkormányzata a legmagasabb szinten üdvözölte a német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezését. Az ünnepi összejövetelen a K. Schriffert-díjat is átnyújtották. Idén Hermann Ferenc vehette át az elismerést.