finom lesz!
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Az egész napos program köszöntőkkel indult a Román Kulturális Központban, ahol elsőként Kreszta Traján román parlamenti képviselő szólt a megjelentekhez. Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Elnöke és Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központ Igazgatója is köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket.
A bevezetők után Olteanu Florin, a kétegyházi görögkeleti román templom papja áldotta meg az eseményt. A folytatásban már a csapatoké volt a főszerepe: kezdetét vette a vetélkedő és a főzés.
A bográcsok között sétálva kiderült, hogy idén is nagyon színes volt a versenyre nevezett ételek köre, hiszen a magyaros fogásoktól egészen az autentikus román ételekig mindent megtalált az, aki az eseményre kilátogatott. Természetesen nem maradt ki a mics, a csorba és a káposztás ételek sem, de olyan csapat is akadt, aki magyaros kakaspörkölttel szerette volna lenyűgözni a zsűrit.
a nagy csapat
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Szín, illat és ízvilág alapján értékeljék a fogásokat
Szilágyi László már hosszú évek óta jár a versenyre. Lapunk kérdésére elmondta: eddig ahányszor elindult csapatuk, minden alkalommal nyertek is a megmérettetésen. A Hajdú-Bihar megyéből érkezett csapat tagja azt mondja: a győzelem titka a román ételek szeretete, az érdeklődés, és talán az, hogy nem nyerni érkeznek Gyulára, hanem barátokkal találkozni és szórakozva múlatni az időt.
– Minden évben mást készítünk, most is rengeteg ételt hozunk, de itt is sütünk és főzünk, például lapcsánkát tárcsán, mellette olyan csorbát, ami töltött paprikával készül – emelte ki a lelkes társaság egyik tagja.
Annak is megpróbálunk utánajárni, hogy zsűri hogyan értékeli az elkészült fogásokat. Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központ Igazgatója a szervezők képviseletében elmondta, hogy az ítészeket arra kérték, szín, illat és ízvilág alapján értékeljék a fogásokat.
A győzteseket délután hirdették ki, majd az ebéd és a verseny feszült pillanatai után kezdetét vette a tánc, melyhez román dallamok biztosították a talpalávalót.
a hangulat is remek volt
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba