az első hazai biosör, az alakor megalkotása is a körös-maros biofarm kft-hez kötődik
Fotó: Gyulai Hírlap
Várhelyi Zoltán elmondta, a projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidánstartalmú bio minősítésű sörök és bio-malátaitalok előállítása.
A konzorciumot a Körös-Maros Biofarm Kft. mellett a Biokonroll Hungária Nonprofit Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudmányi Kutatóközpontja és a Gabonakutató Nonprofit Kft. alkotja.
A gabonafélék nemesítését a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári agrártudományi kutatóközpontja és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. végzi, a bio terméktanúsítást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. látja el.
A kutatómunka során új nemesítési programokat indítanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzik a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizálják ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentik be.
Várhelyi Zoltán elmondta, várhatóan jövő nyáron kezdhetik meg a próbagyártást a nemesített, saját termesztésű alapanyagokból, az új termékek a piacon a négyéves kutatófázist követően, 2021-ben jelenhetnek meg. Az idén júniusban indult, négyéves projekt összköltsége 497 millió forint, a támogatáson felüli részt a Körös-Maros Biofarm Kft. saját tőkéből biztosítja, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 12 millió forint saját forrással járul hozzá.
A projekt során az online tételtanúsító rendszert is továbbfejlesztik, így nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig.
A Körös-Maros Biofarm Kft. 2013 óta éves szinten körülbelül százezer palack bio alakor sört gyárt.