Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szilva

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. augusztus 20. 10:00
A szilva
Antioxidáns-vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert
____Eredeti-szilva.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Healthyfood.co.nz

Az idén sok szilvafa roskadozik a terméstől. A gyümölcs nagy részéből valószínűleg pálinka és lekvár lesz, de van még időnk, hogy a fagyasztóba is tegyünk néhány zacskóval, hogy majd télen is fogyaszthassunk belőle. Ugyanis nagyon értékes gyümölcsünk!

A szilvának jelentős a kálium-, a vas-, a fluor- és a cinktartalma. A vitaminok közül a béta-karotin, a C- és a B6-vitamin, a niacin, valamint a pantoténsav található benne jelentősebb mennyiségben. Antioxidáns-vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Rostjai és cukoralkohol-tartalma (szorbitol) segíti az egészséges bélműködést (mindenki ismeri, hogy a szilvalekvárnak székrekedést megszüntető hatása van, de azt kevesen tudják, hogy ezeknek az összetevőknek köszönheti ezt).

A szilvát sokféleképpen felhasználjuk. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főzve. Elsősorban édességekhez szoktuk felhasználni. Nagyon jól lehet vele piskótát, pitét, rétest, muffint gazdagítani, de készülhet belőle klasszikus szilvás gombóc is. A szilva sós ételek, sült húsok mellé vagy azzal együtt sütve is nagyon ízletes.

 

Szilvaszósz sültekhez

Hozzávalók:

50 dkg szilva

2 dkg vaj

3-4 szegfűszeg

2 teáskanál őrölt fahéj

1 evőkanál cukor

1,5 dl fehérbor

 

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, beletesszük a magozott, felezett szilvát. Hozzáadjuk a fűszereket, meghintjük a cukorral. A bort apránként adjuk hozzá, hogy ne égjen le. Addig kevergetjük, míg mártás sűrűségű lesz.

 

Energia:   630 kcal

Fehérje:     5 g

Zsír:       16 g

Szénhidrát: 91 g

 

Házi gyümölcsjoghurt

Hozzávalók:

2 pohár natúr joghurt

2-3 evőkanál méz

25 dkg szilva

1 citrom reszelt héja

1 mokkáskanál vaníliás cukor

 

Elkészítés:

A szilvát kimagozzuk, és tetszőleges darabokra felaprítjuk. A joghurtot kikeverjük az ízesítőkkel, majd beleszórjuk a szilvadarabokat. Hűtőben hagyjuk állni néhány órát!

 

Energia:   590 kcal

Fehérje:    15 g

Zsír:       12 g

Szénhidrát: 93 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)