képünk illusztráció
Forrás: Healthyfood.co.nz
Az idén sok szilvafa roskadozik a terméstől. A gyümölcs nagy részéből valószínűleg pálinka és lekvár lesz, de van még időnk, hogy a fagyasztóba is tegyünk néhány zacskóval, hogy majd télen is fogyaszthassunk belőle. Ugyanis nagyon értékes gyümölcsünk!
A szilvának jelentős a kálium-, a vas-, a fluor- és a cinktartalma. A vitaminok közül a béta-karotin, a C- és a B6-vitamin, a niacin, valamint a pantoténsav található benne jelentősebb mennyiségben. Antioxidáns-vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
Rostjai és cukoralkohol-tartalma (szorbitol) segíti az egészséges bélműködést (mindenki ismeri, hogy a szilvalekvárnak székrekedést megszüntető hatása van, de azt kevesen tudják, hogy ezeknek az összetevőknek köszönheti ezt).
A szilvát sokféleképpen felhasználjuk. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főzve. Elsősorban édességekhez szoktuk felhasználni. Nagyon jól lehet vele piskótát, pitét, rétest, muffint gazdagítani, de készülhet belőle klasszikus szilvás gombóc is. A szilva sós ételek, sült húsok mellé vagy azzal együtt sütve is nagyon ízletes.
Szilvaszósz sültekhez
Hozzávalók:
50 dkg szilva
2 dkg vaj
3-4 szegfűszeg
2 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
1,5 dl fehérbor
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, beletesszük a magozott, felezett szilvát. Hozzáadjuk a fűszereket, meghintjük a cukorral. A bort apránként adjuk hozzá, hogy ne égjen le. Addig kevergetjük, míg mártás sűrűségű lesz.
Energia: 630 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 16 g
Szénhidrát: 91 g
Házi gyümölcsjoghurt
Hozzávalók:
2 pohár natúr joghurt
2-3 evőkanál méz
25 dkg szilva
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál vaníliás cukor
Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, és tetszőleges darabokra felaprítjuk. A joghurtot kikeverjük az ízesítőkkel, majd beleszórjuk a szilvadarabokat. Hűtőben hagyjuk állni néhány órát!
Energia: 590 kcal
Fehérje: 15 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 93 g
Egészségükre!