Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A burgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. augusztus 13. 10:00
A burgonya
Hatékony gyomorfájás, gyomorégés esetén
____Eredeti-burgonya.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Solutionstalk.com

A burgonya ma már nélkülözhetetlen alapanyaga a magyar konyhának is, pedig Európában csak Amerika felfedezése után ismerték és szerették meg.

Egészséges és tápláló gumós növény. Szénhidrát mellett értékes fehérjét is tartalmaz. Kiemelendő a B1-, B2- vitamin-tartalma. C-vitamin is van benne, de az a hőkezelés során jelentősen csökken. Számos ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán,cink) található benne.

Az inkák gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától.

A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen. Adhatjuk salátákhoz, süthetjük olajban, tölthetjük, rakhatjuk, felhasználhatjuk sütemények készítésénél.

 

Egytálétel újburgonyával

Hozzávalók (4 adag):

1 kg apró újburgonya

60 dkg csirkemellfilé

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

4 db paradicsom

6 evőkanál olívaolaj

só ízlés szerint

40 ml habtejszín

1 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

A burgonyát hideg vízben alaposan megmossuk, azután majdnem puhára főzzük. Amíg fő, egy mélyebb serpenyőben olajon erős lángon megpirítjuk a nagyobb kockára vágott csirkemellet, sózzuk, ha kész, kivesszük az edényből, félretesszük. A főtt burgonyáról levesszük a héját, de rajta is maradhat, majd olajon erős lángon megpirítjuk, közben sózzuk (keverni nem célszerű, csak rázogatni, mert összetörik.) Amikor már szép piros, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és megszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Pár percig még pirítjuk, majd a végén hozzáadjuk a csirkét. Forrón tálaljuk, meglocsoljuk tejszínnel, citromlével, vagy külön tálkában tartármártást kínálunk hozzá.

 

Energia:   2780 kcal

Fehérje:    163 g

Zsír:       130 g

Szénhidrát: 217 g

 

 

Joghurtos újburgonya-saláta

Hozzávalók:

50 dkg újburgonya

2 újhagyma

4 piros retek

bors

 

A mártáshoz:

3-3 evőkanál majonéz és joghurt

1 kis csokor petrezselyem

1 kis csokor bazsalikom

őrölt fekete bors

 

A díszítéshez:

1 szép paradicsom

 

Elkészítés:

Az újburgonyát alaposan megmossuk, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, kb. 15 perc alatt puhára főzzük (ha a burgonyát szűrőbetétbe rakjuk, és gőzben megpároljuk, kevésbé sérülnek a tápanyagai, minta főzés során). Az újhagymát és a retket megtisztítjuk, az előbbit karikákra szelve gyűrűire szedjük, az utóbbit félfőre vágjuk. A burgonyával együtt tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A majonézt a joghurttal és a felaprított zöldfűszerekkel összekeverjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldségekkel összekeverjük.

 

Energia:   1385 kcal

Fehérje:     18 g

Zsír:        83 g

Szénhidrát: 120 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)