Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az uborka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. július 16. 10:00
Az uborka
Kiváló méregtelenítő, rostjai segítik az egészséges bélműködést
____Eredeti-uborka.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: edibledc.com

Az uborkát régóta ismerjük és termesztjük hazánkban. Az egyik legegészségesebb zöldségünk. Magas víztartalma nagyon jó szomjoltó, üdítő hatású a nagy melegben. Táplálkozási értékét növeli az ásványi anyag és vitamintartalma is. Az uborka gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, valamint A1, B1, B2, B6, C vitaminban.

Magas káliumtartalma révén egészséges vízhajtó hatása van, így segít tehermentesíteni a keringési rendszert, és nem terheli meg a veséket sem. Kiváló méregtelenítő.

Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Az uborka a benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert is.

Bőrápoló termékek alapanyagában is megtalálható az uborka leve. Rovar csípés és napégés esetén a péppé zúzott uborka hűsítőként hat.

Fogyasszunk belőle minél többet!

 

Sült uborka (Borbás Marcsi receptje)

Hozzávalók (4 főre):

80 dkg uborka

4 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

1 kávéskanál liszt

3 dkg zsír

vágott kapor

4 szelet kenyér

16 dkg sonka

 

Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk és úgy, mint amikor salátának készítjük, legyaluljuk. Sózzuk, miután állt pár percet, kinyomkodjuk a levét. A zsíron megdinszteljük az apróra vágott fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk az uborkát. Fedő alatt pároljuk. Egy kis levet fog még engedni, azt forraljuk el róla. Akkor lesz kész, ha már zsírjára pirítottuk. Ekkor adjuk hozzá a tejföllel elkevert lisztet. Összeforraljuk, és le is vehetjük a tűzről.

A kenyeret kockára vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. A sonkát is kockára vágjuk, és azt is megpirítjuk. Úgy tálaljuk, hogy a tányérokba, vagy egy nagyobb tál aljára szórjuk a pirított kenyeret, arra szedjük az uborkát, a tetejére tesszük a sonkát. A végén ízlés szerint megszórjuk az apróra vágott kaporral.

 

Energia:    1743 kcal

Fehérje:      54 g

Zsír:        121 g

Szénhidrát:  102 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)