Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgabarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. június 25. 13:00
A sárgabarack
Tápanyagai szerepet játszanak az érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében
____Eredeti-sargabarack_eletmod.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: Servingjoy.com

Itt a ságabarackszezon! A gyümölcsöt magas C-vitamin- és karotintartalom jellemzi. Az egyik leggazdagabb béta-karotin-tartalmú gyümölcsünk.

A béta-karotin a májban alakul át A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem egészségéhez, a bőr és a nyálkahártyák épségéhez, valamint az immunrendszer jó működéséhez. Jellemző ásványi anyagai a kálium, a foszfor, a kalcium, a magnézium, de vasban, rézben és nyomelemekben is gazdag. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.

Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatásúak székrekedés esetén. A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében.

A sárgabarackot is széleskörűen felhasználhatjuk. Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet. Eltehetjük télre lekvárként, aszalt gyümölcsként, és le is fagyaszthatjuk. A szeszipar pálinkát állít elő belőle, mandulához hasonló ízű magját pedig az édesipar használja fel. (A barackmagból csak pár szemet együnk, mert egy ciánvegyületet, amigdalint tartalmaz.)

 

Sárgabarackfagylalt

Hozzávalók (4 adag):

250 g sárgabarackos joghurt

2 dl tejszín

8 db sárgabarack

2 evőkanál méz

1 kávéskanál őrölt fahéj

 

Elkészítés:

A barackokat megtisztítjuk, és pépesítjük a gyümölcshúst. A joghurtot elkeverjük a mézzel, fahéjjal és a gyümölccsel. Hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot. Ezután fagyasztószekrénybe tesszük, és időnként átkavarjuk. Néhány óra múlva friss sárgabarackkal kínáljuk.

 

Energia:     1436 kcal

Fehérje:     27,5 g

Zsír:        73,5 g

Szénhidrát: 140,5 g

 

Sárgabarackos túrótorta

Hozzávalók:

1 kg sárgabarack

10 dkg cukor

3 tojás

1 pohár joghurt

7,5 dkg búzadara

3 dkg őrölt mandula

5 dkg margarin

50 dkg sovány túró

2 citrom reszelt héja

2 kávéskanál sütőpor

csipet só

porcukor a tetejére

 

Elkészítés:

A sárgabarackot leforrázzuk, lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. A margarint a cukorral, sóval, tojásokkal, joghurttal, túróval és a citrom reszelt héjával krémesre keverjük. A darát és a sütőport összekeverjük, és beleszitáljuk a túrókrémbe, a barackot is hozzáadjuk. 26 cm-es tortaformát kizsírozunk, egy evőkanál mandulával meghintünk, ebbe töltjük a masszát, tetejére szórjuk a megmaradt mandulát, és előmelegített sütőben 60 percig sütjük.

 

Energia:   2740 kcal

Fehérje:    126 g

Zsír:       107 g

Szénhidrát: 285 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)