képünk illusztráció
Forrás: Circusgardener.com
A egres fajtától és az érettség fokától függően zöld vagy pirosas színű. Az érettség különböző állapotaiban különbözőképpen lehet felhasználni: az édes, érett szemeket nyersen magában vagy desszertekhez használjuk. Készíthető belőle desszert- és habzóbor is. Az éretlen, savanykás szemek megkövetelik a hőkezelést, így ezeket leginkább mártásokhoz, töltelékekhez, köretekhez használjuk.
Magas pektintartalma különösen alkalmas adalékanyaggá teszi. Más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek, gyümölcsízek szilárdabbá tételére használják leginkább. Nagyon kellemes ízű befőtt készíthető belőle.
Magas A-, C- és B1-vitamin, valamint kálium-, kalcium-, foszfor- és niacintartalma van, ezért felbecsülhetetlen értékű szervezetünk számára. Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt. Pektintartalma miatt segíti a bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet.
Le is fagyaszthatjuk, így télen is az asztalunkra kerülhet.
Egreshab
Hozzávalók:
½ kg egres
5 evőkanál cukor
2-3 db tojás
Elkészítés:
Az egrest 2-3 evőkanál cukorral és annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük főni. Pár perc múlva (a szemek maradjanak egészben, ne főzzük szét) leszűrjük. 3 tojást szétválasztunk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgákat 2 evőkanál cukorral jól kihabosítjuk, hozzáadjuk a főtt egres szemeket, majd a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk. Sűrű madártejállagúnak kell lennie. Desszertes poharakba kanalazzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Energia: 810 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 20 g
Szénhidrát: 140 g
Jó étvágyat!