Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. június 04. 13:00
A meggy
Segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, és jótékonyan hat a májműködésre
____Eredeti-meggy.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Relishingit.com

Nem tudni, pontosan honnan származik, de a meggy ősidők óta megtalálható Észak-Indiától a Balkán-félszigetig. Magyarul más névvel illetjük, mint mások. Ősi finnugor eredetű szónak tartják. Helységneveinkben és családnevek között is igen gyakori, ami szintén arra utal, hogy a magyarok régóta ismerik a meggyet.

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidánshatásúak. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír.

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát. Emellett vértisztító hatású. A gyümölcs leve segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, jótékonyan hat a májműködésre. Enyhíti a hörgők gyulladását. A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében, ugyanis rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni.

Közismert, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Levele és az érett gyümölcsről leválasztott, megszárított szára gyógyteakeverékek alkotóiként segíti a vizeletkiválasztást, és kiváló köhögéscsillapító. A teát láz és idegesség ellen is ajánlott kortyolgatni. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásosak.

Meggyből készíthetünk, leveseket, mártásokat, gyümölcslét, szörpöt, bort és természetesen sokfajta desszertet. Miután értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet! Bár frissen is ehető, nagy mennyiség hasfájást, hascsikarást okozhat.

 

Habos meggyes sütés nélkül

Hozzávalók (8 adag):

A tésztához:

40 dkg kekszmorzsa

15 dkg margarin

10 dkg cukor

10 dkg tejcsokoládé

2 dl tej

 

A krémhez:

50 dkg meggy (magozott)

2 tasak vaníliás pudingpor

2 dl víz (hideg)

15 dkg cukor

 

A tetejére:

2 dl Hullala tejszín

 

Elkészítés:

A margarint a csokival és a cukorral egy edényben folyékonyra melegítjük, majd a kekszhez keverjük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy ne legyen száraz a massza, de túl laza se. Ezután a masszát egy kisebb edényben vagy tortaformában egyenletesen eloszlatjuk.

A meggyet – annyi vízben, hogy ellepje – megfőzzük a cukorral együtt. Közben a pudingport 2 dl hideg vízzel simára keverjük, majd mikor megfőtt a meggy, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk, és addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt, a kekszre kenjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a meggyes rétegre simítjuk.

Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, és megdermedjen a meggyes réteg.

 

Energia:     5355 kcal   

Fehérje:     65,6 g

Zsír:         240 g

Szénhidrát: 756,8 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)