Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gránátalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. május 07. 14:00
A gránátalma
Csökkenti a koleszterinszintet, pozitívan hat a szív- és a keringési rendszer működésére
____Eredeti-granatalma.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Squarespace.com

Aphrodité gyümölcsének is nevezik, mert a mítosz szerint a tengerből kilépő istennő lába nyomán gránátalma sarjadt. Mivel a gránátalma vagy grenadin termésében rengeteg lédús gyümölcshússal körülvett mag fejlődik, ez a gyümölcs a szerelem, a termékenység és bőség ősi jelképe.

A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot és növényi ösztrogéneket tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag, így pozitívan hat a szív- és a keringési rendszer működésére. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidánshatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának, ezért a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Az apró magjai a bélműködést stimulálja.

A gyümölcshúst és a gyümölcslét felhasználják vad- és szárnyasételek, gyümölcssaláták, üdítőitalok, likőrök, desszertek készítéséhez, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyaszthatjuk. Gyümölcssalátához díszítésnek nagyon szépen mutatnak az apró bordó-vörös magok.

 

Gránátalmás kelbimbósaláta

Hozzávalók (4 adag):

50 dkg friss vagy 40 dkg mirelitkelbimbó

1 evőkanál porcukor

1 db gránátalma

5 dkg sózott földimogyoró

1 dl citromlé

½ dl olaj

színes egész bors

 

Elkészítés:

A kelbimbót tisztítás után sós vízben előfőzzük, majd sütőben megsütjük, de előtte olajjal megöntözzük, és színes borsot őrölünk rá. Közben elkészítjük az öntetet a citromlé, a só, a bors, egy kis porcukor és kevés olaj felhasználásával. A mogyorót durvára törjük. A gránátalma bogyóit kiütögetjük a héjából. A kelbimbót és a mogyorót egymásra rétegezzük, és ráöntjük az öntetet. Megszórjuk a gránátalmával. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. Húsok mellé köretnek is kiváló.

 

Energia:  1304 kcal

Fehérje:    36 g

Zsír:       84 g

Szénhidrát: 92 g

 

Gránátalmás pohárkrém

Hozzávalók (4 adag):

1 db gránátalma

3 evőkanál cukor

2 db tojás

1 késhegynyi fahéj

250 g mascarpone

150 g habtejszín

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral, a fahéjjal és a mascarponéval krémesre keverjük. A tojások fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük, majd óvatosan a tojásos-mascarponéhoz keverjük. A gránátalmát kettévágjuk, majd a magokat kiveregetjük. A krémet a gránátalmamagokkal 4 pohárba rétegezzük. Tálalásig hidegre tesszük.

 

Energia:  3244 kcal

Fehérje:    53 g

Zsír:      282 g

Szénhidrát: 58 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)