képünk illusztráció
Forrás: Squarespace.com
Aphrodité gyümölcsének is nevezik, mert a mítosz szerint a tengerből kilépő istennő lába nyomán gránátalma sarjadt. Mivel a gránátalma vagy grenadin termésében rengeteg lédús gyümölcshússal körülvett mag fejlődik, ez a gyümölcs a szerelem, a termékenység és bőség ősi jelképe.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot és növényi ösztrogéneket tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag, így pozitívan hat a szív- és a keringési rendszer működésére. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidánshatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának, ezért a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Az apró magjai a bélműködést stimulálja.
A gyümölcshúst és a gyümölcslét felhasználják vad- és szárnyasételek, gyümölcssaláták, üdítőitalok, likőrök, desszertek készítéséhez, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyaszthatjuk. Gyümölcssalátához díszítésnek nagyon szépen mutatnak az apró bordó-vörös magok.
Gránátalmás kelbimbósaláta
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg friss vagy 40 dkg mirelitkelbimbó
1 evőkanál porcukor
1 db gránátalma
5 dkg sózott földimogyoró
1 dl citromlé
½ dl olaj
színes egész bors
Elkészítés:
A kelbimbót tisztítás után sós vízben előfőzzük, majd sütőben megsütjük, de előtte olajjal megöntözzük, és színes borsot őrölünk rá. Közben elkészítjük az öntetet a citromlé, a só, a bors, egy kis porcukor és kevés olaj felhasználásával. A mogyorót durvára törjük. A gránátalma bogyóit kiütögetjük a héjából. A kelbimbót és a mogyorót egymásra rétegezzük, és ráöntjük az öntetet. Megszórjuk a gránátalmával. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. Húsok mellé köretnek is kiváló.
Energia: 1304 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 84 g
Szénhidrát: 92 g
Gránátalmás pohárkrém
Hozzávalók (4 adag):
1 db gránátalma
3 evőkanál cukor
2 db tojás
1 késhegynyi fahéj
250 g mascarpone
150 g habtejszín
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral, a fahéjjal és a mascarponéval krémesre keverjük. A tojások fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük, majd óvatosan a tojásos-mascarponéhoz keverjük. A gránátalmát kettévágjuk, majd a magokat kiveregetjük. A krémet a gránátalmamagokkal 4 pohárba rétegezzük. Tálalásig hidegre tesszük.
Energia: 3244 kcal
Fehérje: 53 g
Zsír: 282 g
Szénhidrát: 58 g
Egészségükre!