Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A chiamag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. április 23. 10:00
A chiamag
Segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében
____Eredeti-chiamag.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Purechia.co

Napjaink egyik slágerterméke a chiamag. A chia Dél-Amerikában őshonos növény. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik.

A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.

Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyuk tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak, és zselés állagúvá válnak.

A chiamagnak számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek miatt érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. A kalcium, foszfor és mangán a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést, és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Pozitív tulajdonságai mellett azonban a chiamagnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Éppen a magas rosttartalom miatt ugyanis a túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. Ennek okán napi 15 grammnál nem javasolt többet ennünk ebből az egzotikus élelmiszerből. 

A chiamagnak enyhe, dióra emlékeztető íze van, ezért sok ételhez felhasználhatjuk. Keverhetjük joghurtba, kefirbe, szórhatjuk salátára, süthetjük süteménybe vagy kenyérbe. Turmixokhoz vagy kásákhoz is adhatjuk, de levest is sűríthetünk vele. (Mivel erőteljesen megduzzad, felhasználás előtt áztassuk be legalább negyed órára vízbe, míg zselés állagúvá nem válik.)

 

Chiamagos-zabpelyhes reggeli

Hozzávalók (4 adag):

14 dkg zabpehely

4 evőkanál chiamag

8 dl tej

40 dkg gyümölcs

1 evőkanál méz

 

Elkészítés:

A chiamagokat és a zabpelyhet langyos tejjel összekeverjük. Lefedjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Reggel, amikor már kocsonyás, pudingállagú, hozzáadjuk az apróra kockázott gyümölcsöt. Mézzel édesítjük.

 

Energia:   1700 kcal

Fehérje:     65 g

Zsír:        61 g

Szénhidrát: 212 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)