bikfalvi istvánné dr. hamza kinga és bora imre
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
– Néhány szóban visszatérnék a tavalyi évre – kezdte Bora Imre. – Azt mindenki tudja, hogy ezt a fesztivált hosszú ideig Lovász Sándor ötletgazda rendezte, kitűnő megvalósítással. Meg kell emelnünk a kalapunkat előtte, hiszen ő volt az első, aki népszerűsítette a pálinkát. Cégünk elsősorban a fesztiválrendezésben gyakorlott, komoly tapasztalatokkal rendelkezünk ezen a téren. Pálinkaversenyt korábban nem rendeztünk, ebben a zsűri nyújt szakmai segítséget.
– Nagy kihívás ez, amely komoly szakmai tudást igényel, éppen ezért döntöttünk a tavalyi évben úgy, hogy a kereskedelmi főzdéknek nem írunk ki versenyt, csak a magánfőzők és a bérfőzetők számára. Tavaly több mint 300 minta érkezett be hozzánk, a sajtóvisszhang is pozitív volt. Az idei év újabb kihívásokat hozott: kérésre a kereskedelmi főzdék számára is meghirdettük a versenyt. Úgy hiszem, hogy a tavalyi évnek, valamint a fesztivál és a verseny imázsának köszönhetően hatalmas az érdeklődés. 715 minta vár bírálatra, amire nagyon büszkék vagyunk.
A főszervező kiemelte, hogy a párlatversenyt kibővítették a határon túlra, így idén Felvidékről és Vajdaságból is érkeztek nevezések.
Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga azzal kezdte, hogy az utóbbi években óriási javulás volt tapasztalható a beküldött pálinkák minőségében, aminek természetesen nagyon örülnek. Ismertette a zsűrizés és osztályzás menetét, amely során először két gyorsbíráló csoport, majd egy normál bíráló csoport mond véleményt a párlatokról. Ezek összesítésében egy számítógépes program lesz a segítségükre. A bírálat során négy tulajdonságot minősítenek, ezekre pedig maximálisan öt pontot adhatnak a tagok. Ezek a a karakter, a tisztaság, az íz és a harmónia.
A sajtótájékoztató után azonnal megkezdte munkáját a zsűri. Az eredményeket április 29-én tudhatják meg a versenyzők és az érdeklődők.