Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A brokkoli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. április 09. 10:00
A brokkoli
A benne lévő kemopreventív anyagok képesek megelőzni a daganatok kialakulását
____Eredeti-brokkoli.jpg

képünk illusztráció

Forrás: simplyscratch.com

 

A brokkoli közeli rokona a karfiolnak. Mint sok más zöldséget, a brokkolit is ismerték és termesztették a rómaiak.

A brokkolinak vagy spárgakelnek a virágját és a virágokat tartó szárait fogyasztjuk. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.

A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.

Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Zsenge leveleiből főzelék készíthető.

 

Sajtos-morzsás brokkoli

Hozzávalók:

1 kg brokkoli

3 dl  tejföl

8 dkg vaj

4 evőkanál zsemlemorzsa

10 dkg trappista sajt

2 db tojás

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a rózsájára szétszedett brokkolit. A tejfölbe belekeverjük a tojást, sózzuk, és ízlés szerint borsozzuk. A zsemlemorzsát egy kevéske vajon aranybarnára pirítjuk. Egy tűzálló tál alját vékonyan meghintjük a pirított zsemlemorzsával. A lecsepegtetett brokkolit ráhelyezzük. A brokkolira rászórjuk a maradék zsemlemorzsát, majd egyenletesen ráöntjük az ízesített tejfölt. Megszórjuk reszelt sajttal. A sajt tetejére pici vajdarabkákat szórunk. Előmelegített sütőben megsütjük.

Melegen, puha kenyérrel tálaljuk.

 

Energia:   2326 kcal

Fehérje:     85 g

Zsír:       161 g

Szénhidrát: 108 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)