képünk illusztráció
Forrás: simplyscratch.com
A brokkoli közeli rokona a karfiolnak. Mint sok más zöldséget, a brokkolit is ismerték és termesztették a rómaiak.
A brokkolinak vagy spárgakelnek a virágját és a virágokat tartó szárait fogyasztjuk. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.
A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Zsenge leveleiből főzelék készíthető.
Sajtos-morzsás brokkoli
Hozzávalók:
1 kg brokkoli
3 dl tejföl
8 dkg vaj
4 evőkanál zsemlemorzsa
10 dkg trappista sajt
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a rózsájára szétszedett brokkolit. A tejfölbe belekeverjük a tojást, sózzuk, és ízlés szerint borsozzuk. A zsemlemorzsát egy kevéske vajon aranybarnára pirítjuk. Egy tűzálló tál alját vékonyan meghintjük a pirított zsemlemorzsával. A lecsepegtetett brokkolit ráhelyezzük. A brokkolira rászórjuk a maradék zsemlemorzsát, majd egyenletesen ráöntjük az ízesített tejfölt. Megszórjuk reszelt sajttal. A sajt tetejére pici vajdarabkákat szórunk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Melegen, puha kenyérrel tálaljuk.
Energia: 2326 kcal
Fehérje: 85 g
Zsír: 161 g
Szénhidrát: 108 g
Jó étvágyat!