Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Disznóvágás, sonkakiállítás – zajlik az élet a gyulai sódarmustrán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2017. április 01. 12:30
Disznóvágás, sonkakiállítás – zajlik az élet a gyulai sódarmustrán
A fesztivál első teljes napjának délelőtti programjait néztük végig

A VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra első napjának délelőttjén látogattunk ki a várkertbe, hogy utánajárjunk, mivel készültek idén a szervezők és az árusok a híres gyulai eseményre. A sorok között végigsétálva bebizonyosodott, hogy a disznóvágás és a sonkasaccolás, ahogy minden évben, idén is népszerű programjai az eseménynek.

a disznóvágást benke lászló kommentálta

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Ottjártunkkor kiderült: a reggeli órák sem telnek eseménytelenül a fesztiválon. Tíz órakor látványos disznóvágási bemutató kezdődött, csíkszentmiklósi módra, amiről kérdésünkre kiderült, hogy mitől speciális az állat csíki feldolgozása. A különleges elnevezés egy egyedi feldolgozást takar, amelynek legfontosabb jellegzetessége, hogy az állatot a hátán kezdik el a bontani és aztán lehúzzák a szalonnát. A disznóvágás közben Benke László szórakoztatta az egybegyűlteket régi disznóölések történeteivel, és közben nem feledkezett meg az események narrálásáról sem, amelynek köszönhetően a közönség mindvégig képet kapott arról, mi zajlik épp a vár előtti füves porondon.

Inas, fokhagymás, nem jól füstölték – ilyen és ehhez hasonló véleményekkel találkozhattunk mindeközben a kiállítósátorban zajló kolbász- és füstöltáru-zsűrizésen, ahol Bíró Antal a zsűri elnöke lapunknak azt is elmondta, hogy a 163 beérkezett minta végigkóstolása után mikor tudnak először kolbászt enni legközelebb.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

– Szerintem estig nem eszünk már utána – hangzott a meglepő válasz, majd az ítészek első embere azt is elárulta, hogy tapasztalatai szerint a leggyakoribb hibákat a füstölés és a fűszerezés során követik el a nevezők.  

– Sokan nem megfelelő fát használnak, és a füstölés hőmérséklete is lényeges – emelte ki a szakember, majd folytatta a minták kóstolgatását.

Ugyanebben az időben zajlott a népszerű sonkasaccolás és az Erdélyi Konyha folyóirat csapatának ételkészítési bemutatója, amelyen ezúttal tárkonyos sertésragulevest készítettek, majd kóstolót tartottak az egybegyűlteknek. – Először ledinszteljük a hagymát, utána a sárgarépát a lapockát tesszük bele, majd rizst, zöldborsót és tárkonyt adunk hozzá, és végül egy tejfölös habarással sűrítjük az ételt – foglalta össze Kálmán Adél levesük receptjét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Mellettük a sonkaszobrászok melegítettek, akik praktikusan zöldségeken gyakoroltak a hús díszítése előtt. Vezetőjük, Hódos Krisztián azt is megosztotta velünk, hogy a ma készített virágminták mellett tulajdonképpen bármilyen felirat és minta elkészíthető egy speciálisan élezett késsel.

A nap folytatásában délután Hungarikum túrán vehettek részt a városba látgatók a helyi kisvonattal, majd a színpadon az Energy Dance Cool tánciskola és a PoleDream Fitness produkciója volt látható. Késő délután az Over 3 zenekar élő koncertjével folytatódik a nap, este pedig a Republic zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)