képünk illusztráció
Forrás: harvesttotable.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A talajunk, ha lassan is, de melegszik, a veteményezést már elkezdhetjük. A borsó, a retek, a fejes saláta, a fokhagyma és a mák már mehet csicsikálni a magágyba, hogy azután a napocska kicsiklandozza kis csíráikat a földbe.
Természetesen ez csak ott lehetséges, ahol az őszön felástuk vagy felszántottuk kertünk talaját, és jó porhanyóssá lett a kicsit keményebb téltől. A hiányzó gyümölcsfacsemetéket, szőlőket még beültethetjük. (Ne késlekedjünk vele, mert a szomszéd már elindult!) A lemosópermetezések ideje is elérkezik lassacskán. Mielőtt a vegyszereket megvásároljuk, nézzünk szét egy erősebb nagyítóval a fák körül, hogy milyen kórokozókkal, illetve kártevőképletekkel, jelekkel találkozunk, és a tapasztaltaknak megfelelően vásároljunk.
A boltokban megfelelő tanácsokkal ellátnak bennünket a vásárlás alkalmával. Az biztos, hogy a csonthéjasoknak réztartalmú szert kell kijuttatni, hiszen a monília a legnagyobb ellenségük. Az almafélék moníliája, varasodása, tűzelhalása szintén megköveteli a rezet, melyet többféle variációban kevernek a vegyészek a boszorkánykonyháikon. Részemről a diófáknak is adok, mert a baktériumos xanthomonászos feketedése egyre nagyobb méreteket ölt, ami nemcsak a leveleket feketíti meg, hanem a termést is! A közönséges, magunk készítette bordói lé a legjobb és a legtartósabb hatású!