Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az avokádó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. március 05. 10:00
Az avokádó
Az egyik legjobb természetes antioxidáns!
____Eredeti-Avacado.jpg

képünk illusztráció

Forrás: dispatchlive.co.za

Az avokadót spanyol hódítók hozták be Mexikóból Európába a XVI. században. A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető. Rücskös zöld héja és formája miatt aligátorkörténk is nevezik.

Az avokádó sok fontos vitamint tartalmaz, ezért a rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, és pótolhatjuk szervezetünk vitaminszükségletét. Megtalálható benne az A-, a B-, a C- és az E- vitamin is, ezen felül pedig magas a kálium-, a foszfor-, a vas-, a nátrium-, illetve a kalciumtartalma. Az egyik legjobb természetes antioxidáns.

Az avokádó B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormonjának, a melatoninnak a termelését. Magas a zsírtartalma, de a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre, mivel csökkentik a koleszterinszintet. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként.

Az avokadót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre kenve, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék.

 

Avokádó saláta

Hozzávalók (4 adag):

2 db érett avokádó

1 fél citromból nyert citromlé

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

5 gerezd fokhagyma

25 dkg feta sajt

25 dkg koktélparadicsom

4 evőkanál olaj

1 csokor petrezselyemzöld (apróra vágott)

 

Elkészítés:

Az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citromlével, hogy megtartsa üde zöldessárga színét. A fetasajtot is felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük, a paradicsomot elnegyedeljük. Egy tálba tesszük a hozzávalókat, megborsozzuk, sózzuk, hozzáadjuk az olajat, és gondosan összekeverjük. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemzölddel.

Energia.  2512 kcal

Fehérje:  75,6 g

Zsír:      231 g

Szénhidrát: 54 g

 

Avokádós-banános desszert

Hozzávalók (2 adag):

1 db érett banán

1 db érett avokádó

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál rumaroma

2 evőkanál méz

1 marék durvára tört dió

 

Elkészítés:

Késes aprítógépbe rakjuk a banánt, az avokádó húsát és a többi hozzávalót is a durvára tört dión kívül. Addig mixeljük, amíg finom, sötét, krémes állagot nem kapunk. A kész krémet poharakba adagoljuk, majd tálalásig a hűtőben hűtjük. Mielőtt tálaljuk, megszórjuk a tetejét dióval.

Energia.   1472 kcal

Fehérje:   26,5 g

Zsír:        96 g

Szénhidrát: 122 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)