képünk illusztráció
Forrás: dispatchlive.co.za
Az avokadót spanyol hódítók hozták be Mexikóból Európába a XVI. században. A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető. Rücskös zöld héja és formája miatt aligátorkörténk is nevezik.
Az avokádó sok fontos vitamint tartalmaz, ezért a rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, és pótolhatjuk szervezetünk vitaminszükségletét. Megtalálható benne az A-, a B-, a C- és az E- vitamin is, ezen felül pedig magas a kálium-, a foszfor-, a vas-, a nátrium-, illetve a kalciumtartalma. Az egyik legjobb természetes antioxidáns.
Az avokádó B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormonjának, a melatoninnak a termelését. Magas a zsírtartalma, de a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre, mivel csökkentik a koleszterinszintet. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként.
Az avokadót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre kenve, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék.
Avokádó saláta
Hozzávalók (4 adag):
2 db érett avokádó
1 fél citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
5 gerezd fokhagyma
25 dkg feta sajt
25 dkg koktélparadicsom
4 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld (apróra vágott)
Elkészítés:
Az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citromlével, hogy megtartsa üde zöldessárga színét. A fetasajtot is felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük, a paradicsomot elnegyedeljük. Egy tálba tesszük a hozzávalókat, megborsozzuk, sózzuk, hozzáadjuk az olajat, és gondosan összekeverjük. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Energia. 2512 kcal
Fehérje: 75,6 g
Zsír: 231 g
Szénhidrát: 54 g
Avokádós-banános desszert
Hozzávalók (2 adag):
1 db érett banán
1 db érett avokádó
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál rumaroma
2 evőkanál méz
1 marék durvára tört dió
Elkészítés:
Késes aprítógépbe rakjuk a banánt, az avokádó húsát és a többi hozzávalót is a durvára tört dión kívül. Addig mixeljük, amíg finom, sötét, krémes állagot nem kapunk. A kész krémet poharakba adagoljuk, majd tálalásig a hűtőben hűtjük. Mielőtt tálaljuk, megszórjuk a tetejét dióval.
Energia. 1472 kcal
Fehérje: 26,5 g
Zsír: 96 g
Szénhidrát: 122 g
Jó étvágyat!