Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A farsang

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. február 19. 10:00
A farsang
Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a fánk terjedtek el
____Eredeti-farsang.jpg

képünk illusztráció

Forrás: servustv.com

Február elsejével megkezdődik a farsang időszaka. A farsangot a mulatozás, a lakomák, a vidámság, a bolondozás, a tánc jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. A farsang utolsó napja húshagyókedd, a másnap, hamvazószerda már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra).

Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, a kocsonya, a káposzta és a farsangi fánk terjedtek el. A farsangi ételek közül a legnevezetesebb a farsangi fánk. Ez a forró olajban kisütött kelt tészta igencsak megterheli az emésztőrendszerünket. Fontos a mértéktartás!

A fánk története osztrák eredetű, ugyanis egy Krapfen nevű pék özvegye a sütemény kitalálója. Az asszony férje halála után nem győzte a sok munkát. Egy alkalommal a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát, de az célt tévesztett, és a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk.

A legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk, de ismert a csöröge vagy forgácsfánk és a rózsafánk, ezek elkészítése némileg egyszerűbb. Gyermekkoromban sokszor készített anyukám szerecsenfánkot, azaz ördögpirulát is.

 

Ördögpirula

Hozzávalók:

fél liter tej

fél liter liszt

6 db tojás

fél csomag sütőpor

kakaópor

porcukor

 

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve a lisztet belekavarjuk. Ezután a tojásokat is hozzáadjuk. Miután kihűlt a tészta, belekeverjük a sütőport. Bő forró olajba nagyobb teáskanálnyi halmokat szaggatunk, és aranybarnára sütjük. A gombócokat papírtörlőn lecsepegtetjük, és még forrón porcukorral elkevert kakaóporban megforgatjuk.

 

Energia:   2417 kcal

Fehérje:     95 g

Zsír         58 g

Szénhidrát: 360 g

 

Jó farsangolást kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)