képünk illusztráció
Forrás: organicfacts.net
A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származik. Az ókorban orvosi, illetve fűszerezési célra egyaránt termesztették.
A járványok idején a kakukkfüvet a fertőzés leküzdésére használták. A kakukkfű nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz, amelynek antiszeptikus hatása van. Aki reggelente kávé helyett egy csésze kakukkfűteát iszik, hamarosan érzi gyógyító hatását: szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, és jó közérzetet teremt.
Meghűléses megbetegedéseknél már az illata is gyógyít. A kakukkfű a felső légúti megbetegedések kiváló gyógyszere. Hatásos köptető és hurutoldó, így nem véletlen, hogy illóolaja köptető cseppek alkotórésze. Hatással van az emésztésre is. Jó étvágyjavító, szélgörcsoldó. Könnyíti a májműködését. Enyhíti a menstruációs görcsöket is. Fertőtleníti a veséket és a húgyhólyagot, gyógyítja a gyulladásos állapotukat.
Friss vagy szárított állapotában egyaránt alkalmas fűszerezéshez. A főzéssel elszáll az illata, ezért csak az utolsó pillanatban tegyük az ételbe. Intenzív aromájának köszönhetően kevés is elegendő belőle. Friss ágacskáit saláták, túró, illetve húsok ízesítéséhez használhatjuk.
Olasz tészta kakukkfűvel
Hozzávalók:
40 dkg spagetti
2 gerezd fokhagyma
néhány szál friss vagy egy teáskanál szárított kakukkfű
só
1 dl olívaolaj
10 dkg sajt
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük. Ezalatt apróra vágjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen nagyon forró). Beletesszük a fokhagymát, és néhány percig pároljuk, de ne pirítsuk meg. Ezután hozzáadjuk a kakukkfüvet is, és takaréklángon még fél percig pároljuk. A megfőtt tésztát leszűrjük, a fűszeres olajjal jól összeforgatjuk, és lassú tűznél még két percig melegítjük. Ízlés szerint sózzuk. Reszelt sajttal tálaljuk.
Energia: 2875 kcal
Fehérje: 87 g
Zsír: 141 g
Szénhidrát: 282 g
Sült burgonya kakukkfűvel, fetával, csirkemellel
(Mautner Zsófi recepje)
Hozzávalók:
2 nagy édesburgonya
10 dkg feta
30 dkg csirkemellfilé
Két közepes lila hagyma
10-12 gerezd fokhagyma
pár ág kakukkfű
olaj
só
bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Az édesburgonyákat zöldséghámozóval meghámozzuk, és egyforma méretű kockákra vágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal. Ezt csinálhatjuk úgy is, hogy egy kis zacskóba szórjuk a zöldséget, beleöntjük az olajat, összefogjuk a zacskó száját, és jól összerázzuk, így mindenhol éri őket az olaj. Kiborítjuk egy alufóliával bélelt tepsire. Picit sózzuk, borsozzuk, rámorzsolunk pár szál kakukkfüvet. A hagymát megtisztítjuk, és nagy falatnyi darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdeket egészben a tepsibe szórjuk. A forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ezután rámorzsoljuk a fetasajtot még egy kis sót , s frissen őrölt borsot szórunk rá. A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és forróra hevített serpenyőben egy kevés olajon pirosra sütjük mindkét oldalát. Ezután lejjebb vesszük a hőt, és kb. 10 perc alatt szaftosra sütjük. A burgonyával tálaljuk.
Energia: 1621 kcal
Fehérje: 99 g
Zsír: 60 g
Szénhidrát: 161 g
Jó étvágyat!