Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A római tál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2017. január 22. 10:00
A római tál
A benne készült ételek páratlanul ízgazdagok, omlósak
____Eredeti-romai_tal.jpg

képünk illusztráció

Forrás: anyahajoblog.hu

Az ételek kíméletes és együttes elkészítése, a vitamintartalom megőrzése és az energiatakarékos működés mind olyan kritérium, amit a jelenlegi gasztronómiai irányzatok elvárnak egy jó edénytől. És ezeknek az emberiség egyik első edénye, a cseréptál megfelel.

Hiába van mikrohullámú sütőnk, teflonbevonatú edényünk, légkeveréses sütőnk, ennél az edénynél jobbat elképzelni sem lehet. A benne készült ételek páratlanul ízgazdagok, omlósak, mivel először összepárolódnak, s csak azután sülnek meg.

Az elkészült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, hiszen az ételkészítés során nincs szükség (néhány kivétellel) plusz zsiradékra, és a hőkezelés alatt a vitamintartalmukat is jobban megőrzik, mint más konyhatechnika alkalmazásakor.

A római tál nagyszerűsége abban rejlik, hogy ha egyszer betettük a sütőbe, utána már semmi dolgunk vele az étel teljes elkészültéig.

Az edényt minden egyes használat előtt be kell áztatni. A tál és a fedele ugyanis kívülről porózus, és szép lassan magába szívja a vizet. A sütőben felmelegedő edény pórusain keresztül a víz fokozatosan elpárolog, és mivel a párolgás hőt von el, az edény belsejében a hőmérséklet 10-20 percig 100 fok körül marad, és az ételből felszabaduló gőzben az alapanyagok jól megpárolódnak. Ha az edény falából minden víz elpárolgott, csak akkor kezd el emelkedni a hőmérséklet, és a párolás automatikusan sütésbe megy át. (Attól függően, hogy az étel mennyi folyadékot tartalmaz, hiszen a római tálban nemcsak párolni, sütni, hanem főzni is lehet.)

 

Csirke zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag):

1 db egész csirke
1 nagy db zeller
2 közepes fej vöröshagyma
3 db alma
2 db sárgarépa
4 teáskanál só
2 teáskanál majoránna

 

Elkészítés:

A tálat hideg vízbe áztatjuk. Összekeverjük a fűszereket. A csirkét kívül-belül szórjuk meg a fűszerkeverékünk 3/4-ével. A zellert, a répát és a hagymát megtisztítjuk, és vékonyra felszeleteljük. Az almát meghámozzuk és felszeleteljük. A zöldségeket és az almát megszórjuk a megmaradt 1/4 rész fűszerkeverékkel, alaposan átkeverjük, és római tálba halmozzuk koszorúszerűen. A közepébe fektetjük a csirkét, lefedjük, és az edényt a hideg sütőbe toljuk. A sütőt ekkor gyújtjuk be, és fokozatosan növeljük a hőmérsékletet, hogy ne repedjen meg az edényünk.

Kb. 1 óra múlva levesszük a fedőt, és még 10 percig pirítjuk.

 

Energia:   1775 kcal
Fehérje:  221,6 g
Zsír:        56 g
Szénhidrát: 102 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)