Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán mutatta be új kötetét Dlusztus Imre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterKULTÚRA • 2016. november 30. 09:40
Gyulán mutatta be új kötetét Dlusztus Imre
A könyv segítségével művelt borivóvá válhatunk
Út a borhoz című kötetét mutatta be november 29-én a Várkonyi bisztró és bárban Dlusztus Imre borszakíró, Táncsics-díjas újságíró. A könyv mintegy háromszázötven magyarországi és határon túli borászatot mutat be, valamint összegzi azokat az ismereteket, amelyek alapján művelt borivóvá válhat az ember.
____Eredeti-GYHRCSD_0019.JPG

Dlusztus Imre 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Családias hangulatban kezdődik a bemutató, amelynek elején Dlusztus Imre leszögezi: szándékosan kerülte a könyvben a megszokott szerkezetet – történet, fajták, egészséges borfogyasztás, gasztronómia – sokkal inkább egy utazásra hívja az olvasót. A szerző számtalan borral kapcsolatos könyvet írt már, ezekhez csatlakozott most az Út a borhoz.

– Régóta fogalmazódott bennem, hogy egy összegzést kellene csinálni – mondta Dlusztus Imre. – Szerettem volna egy nagy könyvet készíteni, amelyben elmondom mindazt az ismeretanyagot, amitől az olvasó művelt borivóvá válhat, tulajdonképpen ez egy segédlet. Lényegében ez egy könyv a könyvben, amely az írás közben jött ötlet volt: van egy zöld és egy fehér felület minden oldalon. A zöld részeken háromszázötvenegy magyar borászat leírását tartalmazza, a fehér oldalrészeken pedig egy százhárom fejezetből álló gondolatfolyam található, amely arról szól, hogy mi által leszünk képzett borfogyasztók.

A könyv előszavában is szerepel, hogy ez nem olyan borkönyv, amely „felmondja a leckét”. Rengeteg regionális, borvidéki vagy az egész magyar borászattal foglalkozó kötet jelenik meg, amelyek a szokott séma alapján taglalják a témát.  A szerző elmondása szerint már több tíz éve alakul egy kulturált borkészítői és fogyasztói világ az országban, ebből pedig következik, hogy nem kell az alapoknál kezdeni újra és újra.

– Az új fogyasztóknak és azoknak, akik most találnak rá a borra, tényleg az elején kell elkezdeni, de én a középhaladókhoz szólok. Ha valaki nem tudja, hogy hogyan fogja meg a borospoharat vagy akinek nincs fogalma arról, hogy mi a rozétechnológia, azok számára nem tudok mit mondani. Aki viszont eljutott erre a szintre, esetleg látott már borászatot belülről, és egy fesztiválon nem feltétlen édes vörösbort keres, annak szól ez a kötet – összegezte a szerző.

A beszélgetés további részében felelevenedett az író gyermekkora – valamint az, hogy a borral való kapcsolata már itt kialakult – és eddigi pályája. Az érdeklődők megvásárolhatják a könyvet a Pálinkaút Kft. Kossuth utca 20. szám alatti üzletében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)