Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lenmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. szeptember 09. 11:00
A lenmag
 Omega 3- és 6-zsírsav-tartalma hozzájárul az optimális vérzsírszinthez

képünk illusztráció

Forrás: Homequicks.com

Az egészséges bélműködés alapvető feltétele a megfelelő rostfogyasztás (napi 20–30 g) és folyadékbevitel (2–2,5 liter/nap). Ezekenkívül az ételekben lévő zsiradék és savak is hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

A lenmag rendszeres fogyasztása ezt is szolgálja. Ugyanakkor omega 3- és 6- zsírsav-tartalma hat a szív- és érrendszer működésére is, mivel hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, és gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.

A lenmag vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, réz, fluor, kobalt, króm) is gazdag, így az immunrendszert és a csontokat is erősíti.

Érdemes tehát mindennap fogyasztani lenmagot. Lehetőleg őrölt formában, mert így jobban hasznosulnak a tápanyagai. Tehetjük müzlibe, joghurtba, nyers salátába, főzelékekbe, süteményekhez, tésztákhoz.

 

Lenmagos szendvicskrém

Hozzávalók:

14 dkg szezámmag

8 dkg lenmag

1-2 evőkanál olivaolaj

1-2 evőkanál kókuszzsír

1 teáskanál pirospaprika

1 teáskanál őrölt köménymag

 

Elkészítés:

7 dkg szezámmagot finoman megpirítunk. Mikor lehűlt, a többi maggal együtt finomra daráljuk kávédarálón. Majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a köménymagot és a sót is. A végén belekeverjük az olajat és a kókuszzsírt.

 

Energia   1602 kcal

Fehérje:    41 g

Zsír:      140 g

Szénhidrát: 36 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)